Americká filmová akadémia vyhlási nominácie na Oscara, toto sú favoriti


Americká filmová akadémia dnes v Los Angeles vyhlási nominácie na Oscara. Medzi najväčších favoritov patria snímky Miesto pri mori, Moonlight a La La Land, ktorý na začiatku mesiaca ovládol Zlaté glóbusy. Podľa denníka Los Angeles Times by mohol byť tento muzikál zastúpený v 14 kategóriách a vydobyť si tak miesto po boku rekordmanov, akými boli so 14 nomináciami Titanic a Všetko o Eve.

O nomináciu v kategórii krátkometrážnych animovaných filmov sa bude uchádzať čierna komédia Happy End českého režiséra, scenáristu a kameramana Jana Saska. Snímka sa už dostala do širšej nominácie desiatich filmov. Tento výber dnes akadémia zúži na päť snímok.

Pozorovatelia tiež očakávajú, že v štyroch hereckých kategóriách tento rok zabodujú aj černošskí herci, napríklad Denzel Washington za film Fences. Vlani neuspel ani jeden herec tmavej pleti a akadémia bola za to kritizovaná. Nominácia v kategórii najlepší herec okrem Washingtona podľa kritikov zrejme neminie Ryana Gosling (La La Land) alebo Andrewa Garfielda (Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu, Mlčanie).

Stávkou na istotu v kategórii najlepšia herečka je podľa znalcov tiež nominácia pre Emmu Stoneovou (La La Land). Konkurovať by jej mohli napríklad Natalie Portman (Jackie) alebo Amy Adamsová (Prichádzajúce).

Nominácie budú vyhlásené dnes popoludní SEČ, ceny v 24 kategóriách akadémie slávnostne rozdá 26. februára.