Vymenovanie Jozefa Holjenčíka za predsedu ÚRSO je škandalózne

Vláda dnes vymenovala za predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka, ktorý kedysi na čele úradu už pôsobil. Kabinet tým podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) potvrdil, že divadlo s odvolávaním Andreja Jurisa bolo iba snahou Roberta Fica o ovládnutie regulačného úradu. ÚRSO má byť pritom zo zákona nezávislým úradom.

„Menovanie Holjenčíka je škandalózne nielen pre jeho blízky vzťah s Robertom Ficom, ale najmä pre kauzy, ktoré predchádzali v roku 2018 jeho „odstúpeniu“. Tzv. ističová kauza, pre ktorú musel Robert Fico trhať faktúry za elektrinu, je len špičkou ľadovca. V roku 2017 zas bola zverejnená nahrávka, na ktorej radil vodárenským spoločnostiam, ako je možné na úkor ľudí a nimi platených cien za vodu umelo navýšiť vstupy do cenovej regulácie,“ reagoval predseda SaS Richard Sulík.

Holjenčík v neposlednom rade pomáhal Robertovi Ficovi, aby sa na predvolebných billboardoch mohol chváliť „stabilnými“ cenami energií. „Tie boli nielen stabilne vysoké, ale pre politicky ovládanú reguláciu distribučných poplatkov sa vytvoril historický dlh vo výške 400 miliónov eur, ktorý sme objavili ako jedného z kostlivcov po našom nástupe na ministerstvo hospodárstva,“ povedal expert SaS pre energetiku Karol Galek. Paradoxom podľa neho je, že Fico, ktorý chcel škrtiť a odvolal z postu predsedu ÚRSO Andreja Jurisa iba pre dodržiavanie zákona, má byť nahradený človekom, ktorý zákony permanentne porušoval a ktorého Fico viedol za ručičku. „Andrej Juris pritom uspel vo výberovom konaní spomedzi ďalších 13 kandidátov a absolvoval tiež verejné vypočutie na výbore pre hospodárske záležitosti,“ dodal K. Galek.

Vláda v oblasti energií tápe, čo dokazuje stále viac a viac. Dnes sme sa totiž dočkali ďalšieho prekvapenia. Oznámenie zastropovania a kompenzácií cien energií pre budúci rok potvrdilo našu obavu, že si z energetickej krízy urobila iba ďalšiu politickú kampaň. Všetky prezentované riešenia sú totiž len prekopírované opatrenia, ktoré nastavila predošlá vláda. „Zdanlivo ide o dobrú správu, no vláda sa rozhodla riešiť kompenzácie bagrom a chce ich rozhadzovať plošne. Dotáciu na plyn na ohrev vody v bazéne tak dostane aj občan Kažimír. Nedočkali sme sa ani zmienky o odporúčaní šetriť energiami či o schéme, ktorá by to mohla zabezpečiť,“ uviedol K. Galek s tým, že ľudia síce nezaplatia vysoké ceny energií na budúci rok vo faktúrach, ale vo forme daní.