Zomrel hitmaker a zakladateľ skupín Boney M. a Milli Vanilli (VIDEO)

Zomrel hitmaker a zakladateľ skupín Boney M. a Milli Vanilli (VIDEO) Foto: BonyM.es

Vo veku 82 rokov zomrel v Spojených štátoch nemecký hudobný producent, skladateľ a spevák Frank Farian, ktorý založil celosvetovo úspešné skupiny Boney M. a Milli Vanilli a je spoluautorom mnohých ich hitov. Informovala o tom dnes spoločnosť Allendorf Media v mene rodiny muža, ktorého rodné meno je Franz Reuther, ale od 60. rokov vystupoval pod novým menom. Frank Farian zomrel pokojne doma v Miami na Floride.

 Farian sa vo svete preslávil ako hudobný producent a skladateľ, ako spevák šlágrov bol známy skôr v Nemecku. Je spolupodpísaný pod hitmi Boney M. ako Daddy Cool, Rasputin alebo Ma Baker. Svetové tanečné hity skladal ako na bežiacom páse, napísala dnes agentúra DPA.

Farian produkoval diskotékové hity od 70. rokov minulého storočia. Jeho piesne sú "klasikami popu a soundtrackom jednej generácie", poznamenala ďalej DPA.

Farian sa narodil ako Franz Reuther v západonemeckom mestečku Kirn an der Nahe. Učil sa za kuchára a v roku 1963 nahral so svojou vtedajšou kapelou Frankie Farian und die Schatten prvú platňu Shouting Ghost. Neskôr sa presadil ako spevák šlágrov a štandardov ako Smoke Gets in Your Eyes.

Diskotékovú formáciu v medzinárodnom zložení Boney M. založil v roku 1975, ale nikdy nevystupoval ako jej člen, hoci jej na nahrávkach sám prepožičiaval mužský hlas. Na konci 80. rokov Farian založil diskopopové duo Milli Vanilli, ktoré sa v roku 1990 rozpadlo po tom, čo sa ukázalo, že jeho členovia, Francúz Fab Morvan a Nemec Rob Pilatus, svoje piesne nespievajú sami a používajú playback.