Mimoriadne zasadala bezpečnostná rada SR, dôvod je teroristický útok v Moskve

„Bezprostredne po útoku sme prijali opatrenia na zaistenie bezpečnosti našich občanov, situáciu monitorujeme a komunikujeme aj so zahraničnými partnermi. Pripomínam, že na Slovensku stále platí druhý stupeň teroristického ohrozenia, ktorý sme vyhlásili v roku 2017 v reakcii na udalosti v Európe,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v reakcii na útok v Moskve.

Aj vzhľadom na tragické skúsenosti z iných európskych metropol Policajný zbor prijal zvýšené bezpečnostné opatrenia na všetkých kultúrnych, športových, spoločenských podujatiach, kde sa vyskytuje väčšie množstvo ľudí. Posilnené policajné hliadky monitorujú aj kostoly a vlaky prichádzajúce na Slovensko.

Polícia vykonáva kontroly aj na hraniciach a ďalších strategických miestach. Pre bezpečnosť našich občanov bolo prijatých viacero opatrení, podrobnosti však z taktických dôvodov nie je možné bližšie špecifikovať.

Policajný zbor komunikuje so spoločnými kontaktnými pracoviskami v našej pôsobnosti a ďalšími zahraničnými partnermi, aby v prípade potreby vedel okamžite reagovať. Protiteroristické zložky Policajného zboru aktívne a priebežne vyhodnocujú informácie týkajúce sa potenciálnych bezpečnostných hrozieb, pričom komunikujú so zahraničnými partnermi a prostredníctvom Národného bezpečnostného analytického centra aj s ostatnými bezpečnostnými zložkami Slovenskej republiky.

Policajný zbor zatiaľ nedisponuje informáciami o konkrétnych hrozbách voči Slovenskej republike a jej občanom, ani o potenciálnom prepojení útočníkov z teroristického útoku v Moskve na Slovenskú republiku.

„Slovenská republika je aj naďalej bezpečnou krajinou a nič nenasvedčuje tomu, že by to malo byť inak. Urobíme všetko preto, aby sa naši občania cítili bezpečne,“ zhrnul minister vnútra.