Rakúski prezidentskí kandidáti sa stretli v poslednej televíznej debate

V poslednej televíznej debate pred nedeľnými voľbami sa dnes stretli rakúski prezidentskí kandidáti Alexander Van der Bellen a Norbert Hofer.

Zopakovali však len odpovede na otázky, ktoré počas takmer ročnej prezidentskej kampane dostali už mnohokrát. Nové informácie duel voličom nepriniesol takmer žiadne. Miestami sa však niesol v značne agresívnym duchu. Hofer Van der Bellena dokonca obvinil, že bol agentom Stasi, tajnej služby bývalej Nemeckej demokratickej republiky (NDR).

Nezávislý kandidát podporovaný stranou Zelených Van der Bellen a člen pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Hofer sa v debate stretli hlavne nad témami, ktorá hrala dôležitú úlohu počas celej predvolebnej kampane: bezpečnosť, vzťah k Európskej únii, migrácia či otázka vonkajšie politické orientácie krajiny.

Van der Bellen potvrdil svoj kladný vzťah k Európskej únii, zároveň ale požadoval jej reformu, aby sa stala schopnejšou. Hofer trval na nutnosti vystúpiť z EÚ v prípade, ak by do nej vstúpilo Turecko alebo ak by smerovala k federalizácii. Obaja kandidáti zopakovali tiež svoje protichodné pozície v otázke migrácie.

Jednou z mála nových informácií, ktoré v dueli zazneli, bol pohľad na rakúskych občanov, ktorí sa pripojili k radikálom z organizácie Islamský štát v Sýrii a Iraku a následne sa vrátili späť do vlasti. Kým Hofer by ich okamžite zbavil občianstva, Van der Bellen to nepovažuje za vhodný postup.

V agresívnom duchu sa niesol predovšetkým počiatok debaty, kedy Van der Bellen kritizoval Hoferovu stranícku kolegyňu Ursulu Stenzelovou, ktorá zosnulého otca bývalého predsedu zelených obvinila, že inklinoval k nacizmu. Hofer naopak Van der Bellena obvinil z toho, že bol spolupracovníkom Stasi, tajnej služby bývalej NDR, a tvrdil o ňom tiež, že bol komunistom. Van der Bellen obe obvinenia označil za "smiešne". Zo lží sa ale prezidentskí kandidáti počas duelu vzájomne obvinili niekoľkokrát.

O budúcom prezidentovi bude môcť 6,4 milióna oprávnených rakúskych voličov rozhodnúť už túto nedeľu.