USA: Máme dôkaz, že Rusko dalo materiály z hackerského útoku WikiLeaks

 

Americké spravodajské služby tvrdia, že získali po prezidentských voľbách nezvratný dôkaz o tom, že Rusko poskytlo elektronické dokumenty Demokratickej strany portálu WikiLeaks. Materiál, ktorý Moskva získala pomocou hackerského útoku, odovzdala Wikileaks prostredníctvom tretej strany, uviedli v stredu podľa agentúry Reuters traja americkí činitelia. Podrobnosti o tom, ako sa k dôkazu dostali, neuviedli z obáv, aby nezverejňovali metódu svojej práce.

Americké tajné služby sú už dlhšiu dobu presvedčené, že Rusko stojí za hackerským útokom, ktorý pred voľbami uškodil demokratickej kandidátke Hillary Clintonovej. Teraz však ich predstavitelia hovoria o nových dôkazoch, ktoré priamo prepájajú Moskvou organizovaného kybernetického zločinca so skupinou, ktorá aj v minulosti stála za zverejnením viacerých tajných informácií amerických úradov.

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange pritom poprel, že by získané informácie pochádzali od ruskej vlády. Nespochybnil ale, že sa k nim jeho organizácia dostala cez sprostredkovateľa. "Naším zdrojom nie je ruská vláda. Nie je to úrad žiadneho štátu," povedal v utorok v rozhovore s televíziou Fox News Assange, ktorý sa kvôli obavám z možného vydanie do USA dlhodobo ukrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne.

Nastupujúci americký prezident Donald Trump stále popiera, že Rusko stojí za hackerskými útokmi. V stredu ako jeden z dôkazov na twitteri citoval práve Assangeovo vyhlásenie s tým, že do počítača šéfa kampane demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej Johna Podestyho by sa "dokázal dostať aj štrnásťročný" chlapec. Chyba podľa Trumpa spočívala v nedostatočnom zabezpečení elektronickej komunikácie demokratov.

Iné podrobnosti napriek skorším sľubom zatiaľ Trump nezverejnil; zrejme tak chce urobiť až po piatkovej schôdzke s predstaviteľmi tajných služieb, ktorí ho majú informovať o svojich záveroch. Podobný brífing čaká končiaceho prezidenta Baracka Obamu, ktorého vláda čelí tlaku kvôli tomu, že úrady nedokázali na kybernetické útoky včas reagovať.

Kauzou sa dnes bude zaoberať aj senátny výbor pre obranu, pred ktorým budú vypovedať čelný predstavitelia tajných služieb vrátane ich šéfa Jamesa Clapper, riaditeľa Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Michaela Rogersa či námestníka ministra obrany pre tajné služby Marcela Lettrea.

Projekt WikiLeaks, ktorý má za cieľ zverejňovať na internete významné utajované vládne a korporátne dokumenty vznikol v roku 2006. Okrem iného v roku 2010 sprístupnil tajné americké dokumenty o vojne v Iraku aj v Afganistane a zverejnil na štvrť milióna tajných dokumentov, ktoré mapujú fungovanie americkej diplomacie.