Venezuela vypla vysielanie CNN v španielčine

Spravodajský kanál vypla niekoľko hodín potom, čo vládni úradníci kritizovali reportáž, podľa ktorej sú štátni pracovníci zapojení do predaja falošných pasov, uviedla agentúra AP.

 

CNN si za svojou reportáži stojí.

Venezuelská Národná telekomunikačná komisia oznámila, že začala "správne sankcie" kvôli správam, ktoré považuje za "priamu agresiu" voči Venezuele. Úrad síce konkrétne nespomenul reportáž o pasoch, ale už predtým iní vládni úradníci usporiadali tlačovú konferenciu, aby reportáž CNN spochybnili.

CNN odvysielala 6. februára reportáž, podľa ktorej úradníci na venezuelskej ambasáde v Iraku predávali pasy ľuďom z Blízkeho východu, vrátane niekoľkých členov teroristických skupín. Obvinenia pochádzali od informátora.

Ešte pred prerušením vysielania venezuelská ministerka zahraničia Delcy Rodriguezová povedala, že socialistická vláda prezidenta Nicolasa Madura požiadala úrady, aby podnikli akciu voči španielskemu vysielaniu CNN kvôli škodám, ktoré spôsobilo Venezuele. Rodriguezová výslovne kritizovala správu CNN o falošných pasoch.

Reportáž CNN identifikovala ako jedného z ľudí zodpovedných za predaj pasov v čase, keď ako minister vnútra dohliadal na vydávanie pasov, venezuelského viceprezidenta Tarecka El Aissamiho. Trumpová vláda tento týždeň uvalila na El Aissamiho sankcie. Obvinila ho, že hrá veľkú úlohu v medzinárodnom obchode s drogami.

CNN vo vyhlásení uviedla, že si za svojou reportážou stojí a vláda svojím rozhodnutím odopiera Venezuelčanom prístup k správam.