Skauti pátrajú po osude otca filmového režiséra Miloša Formana

Skauti pátrajú po podrobnostiach životného osudu otca filmového režiséra Miloša Formana. Rudolf Forman, ktorý býval skautským vedúcim v Čáslavi, zomrel v koncentračnom tábore Buchenwald. Pátranie po detailoch jeho života je súčasťou projektu Hrdinovia vojny, v ktorom skauti zisťujú podrobnosti o skautov a skautkách, ktorí zahynuli pri druhej svetovej vojne. ČTK to povedala hovorkyňa Junáka - českého skauta Jitka Taussiková.

Režisér Miloš Forman dnes oslavuje 85. narodeniny. Jeho otec Rudolf sa narodil v roku 1890. Pracoval ako cvičný učiteľ a bol spoločensky veľmi aktívny. V Čáslavi bol významným skautským činovníkom, členom Sokola i speváckeho spolku Hlahol.

Po okupácii v roku 1939 sa zapojil do protinacistického odboja, v apríli 1940 ho priamo v škole zatklo gestapo. Tri roky strávil v rôznych väzniciach, potom bol postupne poslaný do koncentračných táborov v Terezíne, Osvienčime a Buchenwalde. Zomrel na škvrnitý týfus v máji 1944.

Podobný osud postihol aj jeho manželku Annu, matku režiséra Miloša Formana. Tá bola zatknutá v auguste 1942 a o necelý rok neskôr zomrela na týfusovú infekciu v Osvienčime.

Projekt Hrdinovia vojny spustil Skautský inštitút, aby sa ľudia mohli dozvedieť viac informácií o viac ako 700 skautov a skautiek, ktorí zahynuli v období druhej svetovej vojny. Na webe sú ich stručné profily, z ktorých si môžu skautské oddiely aj jednotliví skauti vyberať ľudí, o ktorých toho chcú zistiť viac. Pri pátraní môžu čerpať z archívu a kroník alebo z rozhovorov s príbuznými a pamätníkov. Na ceste ich sprevádza bádateľský denník, ktorý po prihlásení do projektu dostanú. Získané informácie sú potom zobrazené v profile vrátane mapy s miestami, ktoré sa daného hrdinu týkajú.