Mína zabila irackého novinára, troch francúzskych zranila

V Mosule zomrel včera iracký novinár a traja francúzski reportéri boli zranení, keď ich vozidlo narazil na mínu. Informovala o tom agentúra AFP. Novinári informačne pokrývali ofenzívu irackých vládnych jednotiek v západnej časti Mosule, ktorá je poslednou baštou teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku.

Výbuch míny zabil irackého novinára Bachtjára Haddada, ktorý pracoval okrem iného pre francúzsku verejnoprávnu televíziu. Dvaja francúzski novinári Veronique Robertová a Stephane Villeneuve boli s ťažkými zraneniami prevezení do americkej vojenskej nemocnice. Tretí francúzsky žurnalista bol zranený ľahko.

Iracká armáda včera vstúpila na územie historickej časti Mosulu, kde sa očakávajú najťažšie boje. Radikáli z IS tam podľa odhadu OSN držia ako rukojemníkov 100.000 civilistov, ktoré používajú ako živé štíty.

Ofenzíva za znovudobytie Mosulu z rúk IS začala vlani na jeseň, tento rok v januári iracké jednotky oslobodili východnú časť mesta a od februára bojujú o jeho západnú časť.