Apple má nové emotikóny vrátane zombie, či tváre zahalenej v hidžábe

Naozaj potrebujeme emotikóny pre zvracanie? Či už áno, alebo nie, dostaneme ho. Na počesť Svetového dňa emotikónov (áno, niečo také skutočne existuje; bol v pondelok 17. júla), predstavila firma Apple náhľady 12 nových obrázkov. Pribudnú k farbistej a čím ďalej tým prepracovanejšie palete emotikónov, ktoré v posledných rokoch do istej miery začali nahrádzať časť ľudskej komunikácie, napísal denník The New York Times.

Nové kreslené obrázky zahŕňajú ženu v hidžáb, dojčiacu ženu, vyvracajúcu tvár, zombíka a sendvič (konečne). Plná zostava emotikónov bude zverejnená v priebehu tohto roka s úpravami pre rôzne operačné systémy Applu.

Apple sa vytrvalo posúva k čo najväčšej univerzálnosti a rozmanitosti svojich emočných obrázkov. V roku 2015 umožnil používateľom zmeniť farbu pleti väčšiny svojich ľudských emotikónov. Žena s hlavou zahalenou šatkou či dojčiace žena idú ruka v ruke s týmto trendom.

Všetky emotikóny, ktoré neskôr ovládnu naše telefóny a ďalšie mobilné zariadenia, najprv vyberá a schvaľuje nezisková skupina Unicode Consortium. Výberový proces je tak zložitý a komplexný, že by to hociktorého užívateľa zaskočilo.

Hlavným rozhodovacím faktorom je, či je daný emotikón potrebný a kompatibilný so značne používanými kreslenými symboly na ďalších platformách, ako je snapchat alebo Twitter.

Ďalším významným faktorom je predpokladaná frekvencia a rozšírenosť užívania, ktorá musí byť buď celosvetova, alebo v rámci konkrétnej skupiny užívateľov.

To bol tiež s najväčšou pravdepodobnosťou dôvod, prečo selekciou prešiel emotikón v podobe ženy s hlavou zahalenou hidžáb. Jeho vznik iniciovala šestnásťročná dievčina zo Saudskej Arábie Rajúf Alhumazíová a jej snahu podporila zakladateľka Reddit Alexis Ohanianová.

Návrh na nový emotikón môže konzorciu predložiť ktokoľvek, rovnako ako to urobila Rajúf. To, či bude alebo nebude schválený, často záleží aj na spôsobe, akým je žiadosť podaná.

V tomto prípade ju podporil televízny kanál AJ + mediálnej siete al-Džazíra, ktorý na Twitteri zverejnil video, v ktorom Rajúf vysvetľuje, prečo si myslí, že by tento emotikón mal existovať. "Šatka na hlave nosia milióny žien na svete, a nie len moslimky," uviedla Rajúf a dodala, že už existuje emotikón v podobe muža s turbanom.

Do konca júna bolo v rámci Unicode Štandard schválené 2666 emotikónov. Kto lobovala za zombie, správy neuvádzajú.