Airbnb využívajú čoraz viac seniori


Aplikáciu zdieľaného ubytovanie Airbnb využívajú čoraz častejšie seniori, a to ako cestovatelia aj hostitelia. Počet rezervácií českých používateľov Airbnb vo veku nad 60 rokov sa oproti vlaňajšku zvýšil o 96 percent, celkovo ide o takmer 4000 rezervácií za posledných 12 mesiacov. Podľa celosvetových štatistík spoločnosti sa počet rezervácií seniorov zvýšil o 64 percent. Vyplýva to z údajov spoločnosti.

Seniori aj čoraz častejšie prenajímajú týmto spôsobom svoje nehnuteľnosti. Vo Francúzsku už dosahuje podiel ľudí starších ako 60 rokov na celkovom počte ubytovateľov 15 percent. Najviac ponúk je v Európe práve vo francúzskych turistických destináciách ako sú Cannes, Avignon či Aix-en-Provence.

Skoro polovica (45 pct) seniorov uvádza, že zdieľanie ubytovanie a z toho vyplývajúce príjmy im umožňujú zostať v ich dome aj po odchode do penzie. Štvrtine tento príjem umožnil vyhnúť sa súdnemu vysťahovaniu či zabaveniu domu bankou. Priemerný zárobok v tejto skupine v Európe dosahuje takmer 3000 eur ročne.

Seniori tvoria už v priemere takmer štvrtinu klientov tuzemských cestovných kancelárií a ich podiel každoročne pomaly rastie. Starší ľudia viac dopytujú poznávacie zájazdy a často cestujú mimo hlavnej sezóny. Zvyšuje sa aj počet seniorov, ktorí idú na dovolenku sami.