Hitom švédskeho internetu sa stali zábery unikátneho bieleho losa

Hitom švédskeho internetu sa stali zábery unikátneho bieleho losa Reprofoto FB P4

Hitom internetu vo Švédsku sa v posledných dňoch stali unikátne zábery bieleho losa žijúceho v západošvédskej provincii Värmland.

Zriedkavé zviera sa podarilo autorovi videa Hansi Nilssonovi natáčať zhruba dvadsať minút, informovala agentúra DPA.

Nilsson zbadal losieho samca minulý týždeň v lesoch v okolí mesta Eda, ktoré leží pri hranici s Nórskom. Vtedy sa mu podarilo bieleho losa iba vyfotografovať. Fotografia mu ale nestačila, a preto sa už nasledujúci deň vrátil s kamerou. Aj tentoraz bol úspešný.

Zviera sa mu podarilo natočiť pri preplávaní rieky a kŕmení. Video na stránkach švédskeho rozhlasu už videlo viac ako 1,3 milióna užívateľov. Nilsson si nemyslí, že by losa potom, čo zverejnil, kde sa vyskytuje, chceli miestni poľovníci skoliť. "Je to tak veľký a nádherný los, myslím, že ho miestni poľovníci nechajú na pokoji. Dúfam len, že sa ho nepokúsi zastreliť nejaký lovec trofejí," povedal Švéd.

Losi majú bežne hnedú srsť. Zo zhruba 300.000 jedincov tohto druhu žijúcich vo Švédsku, je podľa DPA biela asi len stovka. Nejedná sa však o albínov, ale o jedinca postihnuté takzvaným leucismom, teda stratou všetkých typov kožných pigmentov, nie len melanínu.