IRŠka a rozhlasových amatérov čaká Rádiorallye 2015

IRŠka a rozhlasových amatérov čaká Rádiorallye 2015 Ilustr. foto: RTVS

Vysokoškolské internátne rozhlasové štúdiá (IRŠ) a univerzitné rádiá budú súťažiť na celoslovenskej súťažnej prehliadke RÁDIORALLYE 2015.

 


11. ročník organizuje Asociácia členov a sympatizantov IRŠ v spolupráci s Rádiom 9 (Technická univerzita Košice) a Slovenskou spoločnosťou elektronikov. Podujatie s účasťou približne 200 mladých ľudí bude od štvrtka 26. marca do nedele 29. marca 2015 v Kultúrno - spoločenskom centre Technickej univerzity na Jedlíkovej ulici v Košiciach. Odborným garantom je RTVS, o. z. Slovenský rozhlas. Akcia je zároveň postupovou súťažou na medzinárodnú prehliadku fonoamatérov CIMES 2015, ktorej 64. ročník sa koná na jeseň v Banbury (Veľká Británia) s účasťou fono a videoamatérov z členských krajín Medzinárodnej federácie lovcov zvukov FICS.

 

Dovedna 11 kolektívov amatérskych rozhlasových tvorcov prihlásilo do tohtoročnej súťaže spolu 156 nahrávok (vyše päť a pol hodiny čistého času) v špecializovaných kategóriách: literárno-dramatické relácie, spravodajstvo a publicistika, hudobné programy i kompozície, zvučky, jingle a reklamy. V programe je aj simulácia živého vysielania a kategória novinárskej pohotovosti: realizačný tím si vyžrebuje niektorú z nadefinovaných tém a v časovom limite tri hodiny musí svoju tému spracovať do vysielateľnej podoby s využitím bežných žurnalistických postupov a žánrov.

Ide o amatérsku súťaž, preto nahrávky si budú sami vzájomne hodnotiť predovšetkým zúčastnení redaktori, moderátori, hudobní dramaturgovia a zvukári zo zúčastnených univerzitných rádií (TLIS Bratislava, Aetter Trnava, RAPEŠ Žilina, Rádio X Žilina, INRO Zvolen, PULZ rádio Ružomberok, ŠTuRKo Košice, Rádio 9 Košice a Rádio PaF Prešov). Tento rok budú chýbať nitrianske IRŠ Mladosť a trnavské IRŠ Karavána. Jedenásta Rádiorallye je znovu podujatím s medzinárodnou účasťou. Do programu zasiahnu dve amatérske univerzitné rádiá z Českej republiky: Rádio K2 z Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach a Rádio R z Masarykovej univerzity Brno.

Univerzitné rádiá sú základňou rozhlasových talentov aj pre profesionálne prostredie, preto v odbornej hodnotiacej porote prisľúbili účasť zástupcovia z profesionálnych médií: zo Slovenského rozhlasu RTVS a z Rádia Košice. Rozhlasoví profesionáli si pripravili pre svojich mladších kolegov konzultácie i odborné workshopy zamerané na prácu redaktorov, moderátorov, hudobných dramaturgov, technikov i kreatívcov.

Súťaž Rádiorallye nadviazala na niekdajšie celoslovenské stretnutia „IRŠiek" pod názvom „Amatérsky zvukový záznam", ktoré v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch minulého storočia organizoval niekdajší Slovenský klub audiovízie v gescii Národného osvetového centra a Slovenského rozhlasu v Bratislave. Prvý ročník obnovenej súťaže sa uskutočnil až v roku 2005 na pôde študentského Rádia 9 v Košiciach, kam sa súťaž po desiatich rokoch vracia. Titul najúspešnejšieho kolektívu z roka 2014 obhajuje Rádio PaF z Prešovskej univerzity.