Film Angeliny Jolie Nezlomný sa napriek protestom premieta aj v Japonsku

Film Nezlomný (Unbroken), ktorého režisérkou je americká herečka Angelina Jolie, sa rok po uvedení do kín vo svete dnes začal podľa agentúry AP premietať aj v Japonsku. Film pojednáva o utrpení jedného známeho amerického vojenského zajatca v Japonsku za druhej svetovej vojny. Niektorí Japonci vyzvali na bojkot filmu. Japonské úrady sa obávali možných násilností zo strany krajne pravicových extrémistov.

Distribútor filmu vo vyhlásení uviedol, že sa cez všetky protesty a hrozby nakoniec rozhodol film Nezlomný uviesť, pretože je potrebné ukazovať rôzne pohľady na vojnu. Tiež by podľa neho nebolo prirodzené nepremietať v Japonsku film, ktorý o krajine vychádzajúceho slnka pojednáva. Premietanie je ale obmedzené. V Tokiu stáli ľudia radu na film pred malým kinom, ktoré sa zameriava na nezávislé a dokumentárne snímky.

Film prináša neuveriteľný životný príbeh slávneho amerického olympionika, vojnového letca, stroskotanca a vojnového zajatca Louise Zamperiniho. Podkladom bola rovnomenná kniha Laury Hillebrandovej o víťazstve nad utrpením a o sile ľudského ducha. Vyšla v roku 2010 a len v USA sa jej predalo viac ako 4 milióny výtlačkov.

Kniha opisuje osudy olympijského bežca, ktorý v Berlíne v roku 1936 ohromil aj Hitlera, vojnového hrdinu, ktorý po zrútení lietadla počas druhej svetovej vojny prežil 47 dní na záchrannom člne a potom bol Japonci poslananý do zajateckého tábora, kde bol mučený. Vo filme ho stvárnil britský herec Jack O Connell.

Zamperini zomrel v júli 2014 vo veku 97 rokov. Keď sa po vojne vrátil domov do Kalifornie, trpel posttraumatickou stresovou poruchou. Štyri roky po svojom väznenia bojoval s panickou úzkosťou a alkoholizmom. V roku 1949 prijal kresťanstvo a venoval sa šírenia spirituality. Odišiel dokonca späť do Japonska, aby sa so svojimi mučiteľmi uzmieril.