Výsledky futbalového eura má tento rok predpovedať koala z Lipska


Pýtať sa na výsledky športových zápasov či budúcich nositeľov najrôznejších ocenení exotických zvierat má v Nemecku už dlhú tradíciu. Po vačici Heidi či chobotnici Paulovi teraz vešteckú štafetu prevezme koala. Oobi-Ooobi z lipskej zoo bude predpovedať výsledky zápasov nadchádzajúceho európskeho šampionátu vo futbale, informovala dnes agentúra DPA.

"Ako Austrálčan nebude nikomu strániť," zdôvodnil výber tohtoročného zvieracieho veštca hovorca zoologickej záhrady v saskom meste Lipsku.

Oobi-Ooobi nadviaže na úspešného predchodcu. V roku 2010 svetové médiá pozorne sledovali predpoveď chobotnice Paula z akvária v západonemeckom Oberhausene. Hlavonožcovi sa podarilo uhádnuť výsledok všetkých siedmich tipovaných zápasov na majstrovstvách sveta vo futbale, ktoré sa konalo v Juhoafrickej republike.

Obľúbenou sa chobotnica stala predovšetkým v Španielsku, pretože napriek svojmu trvalému pobytu predpovedala porážku nemeckého tímu v semifinále proti Španielsku.

Paul sa stal vzorom pre mnoho ďalších futbalových "jasnovidcov", medzi ktorými boli slony, tučniaky, vydry, pásovci, žaby či muchy octomilky.

Svoju vešteckú zvieraciu celebritu mala už kedysi aj samotná Lipská ZOO. Ohlas vačice Heidi sa v roku 2011 rozšíril po tom, čo správne uhádla budúcu nositeľku Oscara pre najlepšiu herečku, ktorou sa stala Natalie Portman za výkon v baletným dráme Čierna labuť. Tučný vačkovec správne prisúdil cenenú sošku aj Colin Firth za Kráľovu reč.

Ako prvý bude Oobi-Ooobi tipovať výsledok zápasu medzi Nemeckom a Ukrajinou 12. júna. Akým spôsobom bude medzi tímami rozhodovať, zoologická záhrada zatiaľ neuviedla.

Futbalové majstrovstvá Európy budú od 10. júna do 10. júla vo Francúzsku.