V Turecku boli zatknutí ďalší novinári


Turecké úrady dnes v súvislosti s júlovým pokusom o puč pozatýkali ďalších novinárov. Medzi deviatkou zadržaných žurnalistov je podľa agentúry AFP tiež šéfredaktor anglickej online verzia jedného z najčítanejších denníkov Hürriyet. Úrady vinia zatknutých novinárov zo stykov s duchovným Fethullah Gülen, ktorého Ankara považuje za zosnovateľa pokusu o štátny prevrat.

Celkovo vydala prokuratúra v Istanbule zatykač na 35 osôb. Okrem Dincer Gökçea z Hurriyet sú medzi nimi súčasní aj bývalí novinári denníkov Bugün, Radikal, Yeni Safak alebo opozičného Zaman, uviedla turecká televízia NTV.

Po nevydarenom pokuse o prevrat zatkla turecká polícia už viac ako 40.000 ľudí. Približne polovica z nich bola obvinená a umiestnená do väzby. V rámci čistiek v štátnej správe prišlo o prácu vyše 81.000 zamestnancov vrátane sudcov, prokurátorov, policajtov, úradníkov alebo učiteľov. Asi 5000 z nich dostalo výpoveď, zvyšok bol dočasne zbavený funkcií.

Turecké úrady po pokuse o prevrat tiež nechali uzavrieť 130 médií a zatkli viac ako 60 novinárov, uviedla Európska federácia novinárov.

Ankara opakovane žiada Washington o vydanie Gülena, ktorý dlhodobo žije v americkom exile. Spojené štáty poslednú žiadosť skúmajú. Duchovný akýkoľvek podiel na prevrate odmieta, odsúdil ho a žiada zriadenie medzinárodnej komisie pre vyšetrenie jeho okolností.