Výbuch v Petrohrade zabil vplyvného blogera, ktorý sa tešil z invázie a zabíjania (VIDEO)

Výbuch v Petrohrade zabil vplyvného blogera, ktorý sa tešil z invázie a zabíjania (VIDEO) Reprofoto

Pri výbuchu v kaviarni v Petrohrade dnes zahynul vplyvný prokremeľský bloger Vladlen Tatarskij, ktorý sa pred časom zviditeľnil videom, v ktorom sa takto tešil z invázie: "Porazíme všetkých, zabijeme všetkých, všetkých, ktorých potrebujeme okradneme, všetko bude tak, ako milujeme."

O výbuchu a smrti blogera informovala ruská štátna agentúra TASS. Tá s odvolaním sa na záchranné zložky tiež uviedla, že na mieste je najmenej 16 ďalších zranených. Podľa agentúry RIA Novosti nevznikol po explózii požiar. Tatarský mal na svojom profile na sieti Telegram viac ako pol milióna sledujúcich a bol podporovateľom ruskej invázie na Ukrajinu.

Štyridsaťročný Tatarskij (vlastným menom Maxim Fomin) zahynul podľa ruských médií v kaviarni Strit-bar (Street-bar) na Univerzitnom nábreží v centre druhého najväčšieho ruského mesta. Podľa petrohradského spravodajského webu Fontanka patrila kaviareň šéfovi žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenijovi Prigožinovi, podľa iných zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA, mu stále patrí. Tatarský do kaviarne zavítal kvôli "vlasteneckému večeru".

Záchranné zložky, ktoré cituje agentúra TASS a portál Meduza, uviedli, že na mieste explodovala výbušnina o sile ekvivalentu 200 gramov TNT. Výbušnina bola podľa agentúry RIA Novosti ukrytá v soške, ktorú blogerovi dala do ruky istá žena. Na záberoch incidentu, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach, je zrejmé, že výbuch vytĺkol sklo z okien kaviarne a zdemoloval vonkajšiu krytú terasu.

Úmrtie Tatárskeho potvrdilo podľa agentúry Reuters krátko po 18:30 SELČ aj ruské ministerstvo vnútra.

Tatarský bol jedným z najznámejších ruských vojenských blogerov, ktorý denne natáčal videá. Okrem iného bol podľa agentúry TASS prítomný v Kremli, keď ruský prezident Vladimír Putin vlani oznámil anexiu štyroch oblastí na juhu a východe Ukrajiny. Podľa Meduzy je pôvodom z Donbasu na východe Ukrajiny, kde bojoval na strane samozvaných ľudových republík Doneckej (DNR) a Luhanskej (LNR). Predtým si odpykával trest vo väzení za ozbrojenú lúpež.

Pozadie výbuchu zatiaľ nie je jasné. Pokiaľ sa ale Tatarský stal terčom atentátu, išlo by už o druhý podobný útok v Rusku na významnú osobu spojenú s vojnou na Ukrajine. Vlani v auguste zahynula pri explózii vozidla Darja Duginová, dcéra ultranacionalistického ruského ideológa Alexandra Dugina, ktorý mal byť zrejme pôvodne terčom atentátu. Ruská tajná služba FSB útok pripísala ukrajinským tajným službám. Kyjev to poprel.