V Nemecku vyšetrujú možný pokus o vraždu ďalšej ruskej novinárky

V Nemecku vyšetrujú možný pokus o vraždu ďalšej ruskej novinárky Ilustr. foto: Omediach.com

Nemecká prokuratúra vyšetruje možný pokus o vraždu ruskej novinárky Jelene Kosťučenkovej, ktorá vlani zaznamenala príznaky otravy. Napísala o tom agentúra Reuters. Bývalá redaktorka nezávislého denníka Novaja gazeta, ktorá teraz pracuje pre spravodajský server Meduza a píše okrem iného o podozreniach na ruské vojnové zločiny na Ukrajine, mala problémy pri ceste vlakom z Berlína do Mníchova. Náhle zhoršenie zdravotného stavu, ktoré by mohlo súvisieť s otravou, podľa Reuters v poslednej dobe zažili aj ďalšie dve ruské novinárky žijúce v exile.

 "Môžeme potvrdiť, že vyšetrovanie pokusu o vraždu Jeleny Kosťučenkovej prebieha," uviedol hovorca berlínskej prokuratúry.

Denník The Wall Street Journal (WSJ) napísal, že úrady v Nemecku a USA preverujú aj to, či sa obeťami otravy nestala novinárka Irina Bablojanová a novinárka a aktivistka Natalija Arnoová. Rozhlasová reportérka Bablojanová mala problémy vlani v októbri v Tbilisi, Arnoová, ktorá je tiež šéfkou medzinárodnej nadácie Slobodné Rusko, potom tento rok v máji pri návšteve Prahy.

Podľa WSJ sa všetky tri ženy sťažovali na náhle bolesti brucha, hlavy a únavu. Kosťučenková sa spočiatku domnievala, že jej stav súvisí s covidom-19. Testy kvôli možnej otrave prebehli až v čase, keď už zrejme nebolo možné prípadné stopy jedu v tele detekovať, napísala agentúra Reuters. Novinárka tvrdí, že má problémy so zdravím doteraz, kvôli únave môže pracovať iba niekoľko hodín denne.

Arnoová mala zdravotné problémy pri pobyte v Prahe, kde vraj pri návrate našla pootvorené dvere svojej hotelovej izby a cítila vo vnútri podozrivý zápach. V noci ju potom zobudili ostré bolesti zubov a mala aj ďalšie ťažkosti. Arnoovú, ktorá trvalo žije v Spojených štátoch, minulý mesiac vypočuli agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a nariadili toxikologické testy.

Neexistuje dôkaz, že by u novinárok išlo o otravu alebo že by prípady mali akúkoľvek súvislosť, konštatuje WSJ.