Zomrel fotograf Ctibor Bachratý

Zomrel fotograf Ctibor Bachratý Ilustr. foto: Omediach.com

Vo veku 68 rokov zomrel jeden z najznámejších slovenských fotografov Ctibor Bachratý. O úmrtí informovali medzi prvými v nedeľu večer na facebooku primátor Trenčína Richard Rybníček a scenárista a hudobník Maroš Hečko. O úmrtí známeho fotografa informuje aj SND  či Ženský web.

Ctibor Bachratý patril k najznámejším slovenským fotografom, ktorý sa špecializoval na fotografie divadla, tanca či mnohých známych festivalov.

Pôvodne sa venoval tancu a fotografia bola jeho koníčkom. Profesionálne sa fotografii začal venovať až od roku 1990. Pravidelne fotografoval inscenácie významných profesionálnych divadelných scén na Slovensku – Slovenské národné divadlo, Nová scéna, Štúdio L+S, Radošinské naivné divadlo, GuNaGu, Divadlo STOKA, Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Divadlo Astorka Korzo '90, Teátro Tatro, Divadlo SKRAT, divadlo Disk v Trnave.

Ako v minulosti napísal denník Pravda, ako bývalý tanečník rád fotografoval najmä produkcie SĽUK-u a Lúčnice, a bol „dvorným fotografom“ úspešných festivalov – Pohoda, Artfilmfest, Bratislava v pohybe. Od roku 1998 každoročne fotografoval aj inscenácie hlavného programu Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Samostatne a kolektívne vystavoval v Bratislave, Prahe, Budapešti, Montreale a v Berlíne. „Fotí nové inscenácie v rôznych divadlách, sprevádza premiéry, informuje o nich a jeho snímky zostávajú ako dokument o dianí v divadle. Fotografovanie hercov na javisku má svoje špecifiká, fotenie sprevádza určité napätie, námety sú neopakovateľné, fotograf sa musí prispôsobovať svetlu i prítmiu, ktoré v sále panuje. To všetko v jeho divadelných snímkach cítiť,“ napísal denník Pravda pri príležitosti jeho výstavy v roku 2018.