Zuzana Čaputová podala žalobu aj na Roberta Fica

Zuzana Čaputová podala žalobu aj na Roberta Fica Foto: KP SR

Prezidentka Zuzana Čaputová podala v stredu 13. septembra na súd žalobu na Roberta Fica na ochranu osobnosti. "Dôvodom sú hrubé klamstvá a vymyslené obvinenia, ktoré o nej neustále šíri. Prezidentka si je vedomá toho, že ako verejne činná osoba je povinná znášať vyššiu mieru kritiky. Nie je však povinná znášať stupňujúce sa verejné šikanovanie a bezdôvodné obviňovanie z porušovania ústavy, zákonov, či služby inej moci," informuje prezidentská kancelária.

Robert Fico už pravidelne hovorí o prezidentke ako o americkej agentke, jej sorošovej vláde či o konzultáciách s americkou ambasádou. „Už nebudem po x-tý krát vysvetľovať, že je to absolútne klamstvo a zdĺhavo vysvetľovať, že okresný, krajský a napokon aj Ústavný súd jasne vyjadril, že tieto obvinenia sú nepodložené a prekračujú hranice politického súboja. Poslanec Fico to vie. A vie aj to, že robiť z niekoho terč svojimi nenávistnými klamstvami už na Slovensku zabíjalo,“ vyhlásila prezidentka už v máji v reakcii na nenávistný preja Fica na Slavíne. „Idem využiť všetky právne prostriedky. Ako matka na ochranu svojich detí. Ako občianka na ochranu inštitúcie, ktorú dočasne zastupujem,“ dodala vtedy prezidentka.

Podobnú žalobu podala prezidentka v minulosti aj na Ľuboša Blahu, okresný, krajský aj ústavný súd jej dal za pravdu.

Podrobnosti: Blahovi súd nariadil prestať šíriť lži o prezidentke

Okresný súd Bratislava I správne a odôvodnene neodkladným opatrením nariadil Blahovi, aby sa zdržal zverejňovania a šírenia tvrdení o tom, že prezidentka je vlastizradkyňou, americkou agentkou, agentkou cudzích mocností, ako aj zverejňovania a šírenia nepravdivých informácií o tom, že prezidentka spáchala trestný čin vlastizrady alebo že je ovládaná Spojenými štátmi americkými. Zákaz šírenia takýchto tvrdení nie je obmedzený len na sociálne siete, ale na akékoľvek verejné vystúpenia alebo komunikáciu.

"Podaním žaloby na ochranu osobnosti prezidentka nechráni primárne seba, ale predovšetkým inštitúciu, ktorú zastupuje, a tým aj celú spoločnosť. Výsledné súdne rozhodnutie môže byť prínosom pre ochranu demokratických hodnôt a inštitúcií pred verbálnymi prejavmi, ktorých hlavným cieľom je rozosievanie negatívnych emócií a podnecovanie nenávisti voči komukoľvek.Prezidentka je presvedčená, že každá spoločnosť, v ktorej víťazia lží a nenávisť, je ohrozenou spoločnosťou," píše kancelária prezidentky.