Švédsko sa rozhodlo vyhostiť čínsku novinárku, ohrozovala vraj bezpečnosť krajiny

Švédsko sa rozhodlo vyhostiť čínsku novinárku, ohrozovala vraj bezpečnosť krajiny Reprofoto EP

Švédsko sa rozhodlo vypovedať čínsku novinárku, ktorá podľa švédskej tajnej služby predstavovala hrozbu pre bezpečnosť krajiny. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na švédske médiá. Žena má zákaz sa do Švédska vrátiť.

Päťdesiatsedemročná žurnalistka bola zadržaná v októbri, v novembri o jej deportácii rozhodol švédsky migračný úrad. Novinárka sa proti tomu odvolala, súd ale vo svojom stanovisku uviedol, že by vláda mala verdikt migračného úradu potvrdiť. Vláda tak urobila minulý týždeň, napísala na svojich webových stránkach švédska televízia SVT.

Do škandinávskej krajiny Číňanka prišla zhruba pred 20 rokmi, mala povolenie na pobyt a bola vydatá za Švéda, s ktorým má deti, oznámila SVT. Podľa švédskej bezpečnostnej služby SÄPO žena vykonávala aktivity ohrozujúce bezpečnosť Švédska viac ako desať rokov.

Vyhostená novinárka si nemyslí, že by pre Švédsko znamenala hrozbu, povedal televízii STV právnik vyhostenej Číňanky Leutrim Kadriu. "Ťažko môžem o prípade uviesť nejaké podrobnosti, pretože ide o otázku národnej bezpečnosti a mnoho vecí je zahalených tajomstvom," dodal.

Nórska televízia NRK uviedla, že čínska novinárka prinášala správy aj z Nórska, Dánska, Fínska či Islandu.

Vzťahy medzi Štokholmom a Pekingom sú dlhodobo napäté. V roku 2020 bol v Číne odsúdený na desaťročný trest väzenia hongkonský vydavateľ a kníhkupec so švédskym občianstvom Gui Minhai. Viedol vydavateľstvo, ktoré vydávalo knihy s kritickým a bulvárnym obsahom o vedúcich predstaviteľoch čínskej komunistickej strany. Gui bol uznaný vinným z nezákonného poskytovania spravodajských informácií do zahraničia. Švédske výzvy na prepustenie kníhkupca Peking odmietol.

V roku 2018 bol vo Švédsku na 22 mesiacov väzenia odsúdený 49-ročný muž usvedčený zo špionáže pre Čínu. Dordží Gjancan podľa súdu odovzdával Pekingu informácie o dvoch Tibeťanoch, ktorí utiekli do Švédska.