Navalnyj spísal pred smrťou pamäti, podľa jeho ženy a nakladateľa vyjdú v októbri

Navalnyj spísal pred smrťou pamäti, podľa jeho ženy a nakladateľa vyjdú v októbri Foto: Faceboo Alexej Navalny

Ruský opozičný predák Alexej Navalnyj napísal pred svojou smrťou memoáre, ktoré vyjdú 22. októbra. Informoval o tom americký denník The New York Times (NYT) a na sociálnej sieti X aj vdova po kritikovi Kremľa Julija Navalná.

Pamäte, ktoré vydá americké vydavateľstvo Alfred A. Knopf, podľa nich vyjdú v niekoľkých jazykoch vrátane ruštiny. Kniha zaznamenáva Navalnú mladosť, manželstvo, rodinu, vzostup ako opozičného predáka aj pokusy pripraviť ho o život, uviedol nakladateľ.

Navalnyj začal podľa nakladateľa na svojich pamätiach pracovať v roku 2020 po tom, čo prežil otravu, ktorú podľa západných laboratórií spôsobila látka novičok. Odporca režimu obvinil z otravy Kremeľ, ktorý obvinenie odmietol. Ruský opozičný predák sa z otravy liečil v Nemecku a keď sa v roku 2021 vrátil do vlasti, uväznili ho. Postupne si vypočul tresty 2,5 roka, deväť rokov a 19 rokov väzenia. Vinu odmietal a svoje uväznenie pripisoval snahe režimu umlčať odporcu a kritika. Tento rok vo februári za doteraz nevyjasnených okolností zomrel v trestaneckej kolónii na Sibíri vo veku 47 rokov.

Veľkú časť memoárov Navalnyj napísal v čase, keď sa v Nemecku zotavoval z otravy, píše The New York Times, podľa ktorého opozičný predák písal pamäti sám, niektoré pasáže diktoval. Na knihe podľa nakladateľa pracoval aj po návrate do Ruska. Navalná sa podieľa na ich dokončení, uviedlo vydavateľstvo. Kniha s názvom Patriot sa na pulty kníhkupectva dostane 22. októbra v Spojených štátoch, prvý výtlačok bude mať pol milióna kusov. A vyjde v niekoľkých ďalších krajinách. Kde presne, NYT neuvádza. Podľa Navalnej už je preložená do 11 jazykov.

"Vôbec som si nepredstavovala, že Alexej takto napíše svoju biografiu. Myslela som, že budeme mať tak 80 (rokov), on bude sedieť pri otvorenom okne pri počítači a písať. Ja budem chodiť okolo a kričať, že čoskoro prídu vnúčatá a on rieši nezmysly," napísala Navalná, podľa ktorej jej muža vyzývali, aby spísal pamäte po otrave novičokom, nad čím najskôr mávol rukou. "Aké memoáre v 44 rokoch? Veď uplynula len o niečo viac ako polovica života... Ale všetko dopadlo, ako dopadlo... Ukázalo sa, že žiadnu druhú polovicu nemá," napísala vdova po kritikovi Kremľa.

Navalnyj podľa nej nakoniec pamäte začal spisovať a ona ich teraz označila za posledný prejav vzdoru. "Táto kniha je svedectvom nielen o Alexejovom živote, ale aj o jeho neochvejnom odhodlaní bojovať proti diktatúre - o boji, ktorému obetoval všetko, vrátane svojho života," uviedla Navalná vo vyhlásení podľa NYT. Nakladateľstvo podľa agentúry AP Navalného pamäte označilo za "pripomienku toho, prečo na princípoch individuálnej slobody tak hlboko záleží".