Orwellov román 1984 sa stal po nástupe Trumpa bestsellerom

Orwellov román 1984 sa stal po nástupe Trumpa bestsellerom Foto: Amazon

Podľa Washington Post predaj knihy vzrástol až o 9500%, dopomohli tomu "alternatívne fakty".

Po kontroverznom vyjadrení hovorcu Bieleho domu o účasti na inaugurácii nového prezidenta, ktoré poradkyňa Donalda Trumpa označila za "alternatívne fakty", vzrástol predaj antiutopického románu britského spisovateľa Georgea Orwella 1984. Dostal sa dokonca na prvú priečku v rebríčku bestsellerov internetového obchodu Amazon, informovala agentúra AP.

Počet kusov Orwellovho románu, ktorý opisuje svet pod vládou totality, predaných v poslednej dobe, je podľa nakladateľstva Signet Classics "pozoruhodne vysoký". Vydavateľstvo preto už objednalo dotlač ďalších 75.000 kusov.

Podľa Washington Post predaj knihy vzrástol až o 9500%.

Nárast predaja knihy z roku 1949 začal krátko po tom, čo sa rozhorel spor o počet účastníkov na piatkovej inaugurácii Donalda Trumpa. Hovorca Bieleho domu Sean Spicer uviedol, že účasť bola "vôbec najvyššia". Z porovnávacích fotografií je však jasné, že na inaugurácii Trumpovho predchodcu Baracka Obamu prišlo oveľa viac ľudí. Trumpova poradkyňa Kellyanne Conwayová spor komentovala slovami, že Spicer neklamal, ale poskytol novinárom "alternatívne fakty".

Mnohým ľudí pripomenul výrok takzvaný newspeak, jazyk z Orwellovho románu, ktorý má zjednodušenú formu a slúži totalitnej moci na ovládanie ľudí.

Okrem Orwellovej antiutópie v posledných dňoch v internetovom obchode Amazon užívatelia nakupovali vo zvýšenej miere knihu amerického prozaika Sinclaira Lewisa U nás sa to stať nemôže z roku 1935, ktorá je o voľbe autoritárskeho prezidenta v USA, a antiutópiu britského spisovateľa Aldousa Huxleya z roku 1932 Koniec civilizácie. Viac výtlačkov ako zvyčajne sa podľa AP predalo tiež v prípade diela nemeckej filozofky židovského pôvodu Hannah Arendtovej Pôvod totalitarizmu.