Merkelová označila slobodu tlače za veľmi dôležitú

Merkelová označila slobodu tlače za veľmi dôležitú Reprofoto youtube ABC News

Sloboda tlače je podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej veľmi dôležitá. Na mníchovskej bezpečnostnej konferencii tak Merkelová reagovala na otázku k opakovaným útokom amerického prezidenta Donalda Trumpa na médiá.

"K novinárom prechovávam veľký rešpekt, vzájomne sa rešpektujeme," povedala s tým, že ak sa objavia rozpory, tak o tom s predstaviteľmi médií hovorí. "Slobodu tlače vnímam ako dôležitú," dodala.

Trump opakovane obviňuje médiá, že proti nemu používajú nepravdivé správy a konšpirácie. Niekoľkokrát aj vyhlásil, že novinári sa kvôli nenávisti voči nemu vymkli kontrole.

Merkelová tiež povedala, že by rada s Ruskom diskutovala o kybernetických útokoch a o šírení falošných správ, z ktorých je Moskva často obviňovaná.

"Vieme, že Rusko dáva veľmi otvorene na vedomie, že hybridné vedenie vojny považuje za formu obrany," uviedla kancelárka. "Ak by som si mohla priať jednu vec, potom by určite bolo veľmi dobré dostať túto tému napríklad do agendy rámca rozhovorov medzi NATO a Ruskom," vyhlásila.