Denník dal na titulku Merkelovú ako Hitlera a hákový kríž

Denník dal na titulku Merkelovú ako Hitlera a hákový kríž Foto: A. Linnartz/bund.archiv

Turecký provládny denní Güneş dnes zverejnil na titulnej strane fotomontáž, na ktorej je nemecká kancelárka Angela Merkelová ako Hitler.

 

 

Fotomontáž, ktorá zaberá približne tri štvrtiny dnešnej titulnej strany denníka, sprevádza nadpis "Frau (pani) Hitler" a tiež hákový kríž. Obrázok je doplnený nápisom "Škaredá teta".

Ide o jeden z prejavov pokračujúcej krízy medzi Tureckom a Európskou úniou po nedávnych kontroverziách okolo snahy tureckých vládnych činiteľov agitovať v Nemecku za podporu inštitucionálnej reformy posilňujúcej autoritárskeho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Erdogan obvinil Nemecko a Holandsko z "nacistických praktík" po tom, čo v oboch krajinách boli zakázané mítingy na podporu chystanej zmeny tureckého základného zákona. Po ňom tieto obvinenia opakovali niektorí členovia tureckej vlády, vrátane ministra zahraničia Mevlüta Çavuşoglua.

"Prijatím teroristických organizácií (...) Nemecko zdvíha celú Európu proti Turecku," hlása tiež podtitulok, ktorým denník pripomína obvinenia vznesené voči Berlínu tureckou vládou z toho, že hostí kurdských separatistov a osoby údajne zapojené do nevydareného pokusu o prevrat vlani 15. júla v Turecku.

Na svojom webe Güneş zverejnil ďalšiu fotomontáž, ktorá ukazuje hajlujúcu Merkelovú s nakreslenými hitlerovskými fúzikmi. Obrázok sprevádza nadpis "Od Hitlera sa nijako nelíši".