Médiá vo Francúzsku pobúril zámer prezidenta vyberať si novinárov

Médiá vo Francúzsku pobúril zámer prezidenta vyberať si novinárov Foto: mk

Pätnásť francúzskych médií v otvorenom liste novému francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi vyjadrili znepokojenie nad tým, že Elyzejský palác si chce pre cesty hlavy štátu vyberať novinárov.

 

 

List podpísali napríklad zástupcovia denníkov Le Monde a Le Figaro, televízie TF1, agentúry AFP a rozhlasovej stanice Europe 1.

"Pán prezident, Elysejskému palácu v žiadnom prípade neprislúcha vyberať si medzi nami tých, ktorí budú alebo nebudú mať právo pokrývať cestu, či už je jej téma akékoľvek," uvádza sa v liste. Dokument zdôrazňuje, že výber novinára je vecou redakcie a že podobný prístup nezvolil predtým žiaden iný francúzsky prezident.

Zámer podľa webu televízie BMV TV oznámil úrad prezidenta na okraj prvého zasadnutia vlády. Prezidentský úrad podľa serveru chcel, aby Macrona sprevádzali len novinári špecializovaní na danú oblasť - napríklad medzinárodné vzťahy, kultúru alebo ekonomiku.

Hovorca vlády Christophe Castaner vo štvrtok povedal, že Elyzejský palác nechce nikoho kontrolovať alebo nútiť svoju vôľu.