Autor známej fotografie so skautkou spomína na to, čo všetko sa dialo po jej zverejnení

Autor známej fotografie so skautkou spomína na to, čo všetko sa dialo po jej zverejnení Foto: Vladimír Čičmanec

Fotografia českej skautky, ktorá sa počas prvomájového protestu v Brne postavila priaznivcom krajnej pravice, zaujala mnohé svetové médiá, medzi inými britský denník The Guardian či americká CNN. Fotku na svojom facebooku zverejnila aj Svetová organizácia skautského hnutia (WOSM).

 


Ako vznikla fotografia a čo sa dialo okolo nej v rozhovore pre OMÉDIÁCH.COM hovorí jeden z účastníkov protidemonštrácie amatérsky fotograf Vladimír Čičmanec.

 

Vladimír Čičmanec, 32-ročný programátor zo Slovenska, ktorý pracuje v BrneAko ste sa ocitli na námestí?

Na námestí som sa ocitol tak, že som sa vybral fotiť akciu Dělnické strany sociální spravedlnosti DSSS a "hernú" zábavnú nenásilnú protiakciu "Kdo si hraje, nehajluje". DSSS začala na Námestí svobody a potom si odpochodovali tých 200 metrov na Moravskom námestí, k tribúnke, čo tam rozložili.

Aké ste mali pocity z toho, čo sa dialo na námestí?

Pocity som mal trošku nečakane skvelé. Antifašistov bolo dvakrát toľko ako náckov, zvolili zábavné formy protestu - krúžili na bicykloch s nápismi ako "Čistá trasa", rozdávali halvu s nápisom "Nehajluj, halvuj", obliekli si zábavné kostýmy, cesta medzi Svobodákom a Moravákom bola pokreslená kriedovými panákmi ("škôlkami") s nápismi "Kdo neskáče, není Čech", "Lásku" a podobne. Bubnovalo sa, spievalo sa a organizátori z Delníckej mládeže boli úplne bez seba. Bavil som sa.

Čo hovoríte na reakcie, ktorá vaša fotka spôsobila?

Až neskôr som mal konečne čas uvedomiť si, čo sa to vlastne stalo a som nadšený, ale stále to nedokážem úplne pochopiť. Fotka vyvolala more pozitívnych reakcií okolo sveta, je skvelé, že sa o akcii v Brne dozvedeli ľudia od USA po Austráliu a nechávali Lucke podporné odkazy. Lenže prišlo aj veľmi veľa reakcií negatívnych, najprv vadilo, že skautka porušila skautskú apolitickosť, čo bola absurdná výhrada - jednak vnímam akékoľvek konanie ako politické, pretože odráža hodnoty daného človeka a jeho predstavu o správnom fungovaní "polis", po druhé, skauti boli vždy nadstranícki, ale nie apolitickí - sami v stanovách vyzývajú na vymedzovanie sa proti totalitným ideológiám.

V ČR aktuálne v diskusnom bahne prevažuje označovanie Lucky za "ľavicovú extrémistku" a názory, že sú s pánom na fotografii úplne rovnakí. To všetko preto, lebo mala na sebe ponožky s logom celosvetovej protifašistickej kampane. Neuveriteľný hnus.

 Foto: Vladimír Čičmanec

Koľko médií vás kontaktovalo?

Médiá som nestíhal počítať, budú to desiatky. Kontaktovali ma prakticky z celej Európy, USA, Austrálie. A fotka sa šíri aj bez môjho vedomia na iných spravodajských stránkach, zachytil som Argentínu napríklad.

Všimla som si, že máte aj zlú skúsenosť (napríklad s Denníkom N).

Skúsenosť s eNkom bola v prvom rade paradoxná - celý deň som odpovedal na žiadosti o zverejnenie z najrôznejších kútov sveta a potom sa fotka objaví za humnami bez toho, aby som dostal čo i len čiarku. Kvitujem im ale, že si chybu priznali, kontaktovali ma a ospravedlnili sa. Ja som zas mohol byť menej ostrý.

Ako s vami všeobecne komunikovali médiá?

Médiá sa pýtali na pocity po tom, ako sa fotografia stala virálnou. Niektoré zahraničné aj na celý kontext akcie a brnenských blokád. Všetko veľmi korektne.

S Luciou z fotky ste sa po zábere dostali do kontaktu?

My sme sa párkrát stretli aj pred fotkou, Brno nie je príliš veľké, je to "friend of a friend", aj keď sme sa nikdy nerozprávali. Odkedy fotka vyšla tak sme si vymenili pár správ, ale obaja sme boli veľmi zaneprázdnení, takže naša komunikácia bola strohá.

Foto: Vladimír Čičmanec

Foto: Vladimír Čičmanec