Bývalý novinár napísal knihu o tom, ako hľadal unesené deti

Bývalý novinár napísal knihu o tom, ako hľadal unesené deti

Denník Nový Čas v rokoch 2014 a 2015 uverejnil sériu článkov o tom, ako jeden z jeho reportérov vypátral na vlastnú päsť celkovo tri slovenské unesené deti.

 

 

Martin a Dominika Gajdarovci sa našli po viac ako štyroch rokoch v Paname. Autor článkov David Púchovský už v Novom Čase nepracuje. Rozhodol sa prvýkrát odhaliť svoju identitu a o únosoch napísal knihu s názvom Unesené.

„Bol to neskutočne ťažký rok. Stačila jediná chyba, aby som sa prezradil a obaja otcovia by sa navždy stratili. Nehovoriac o tom, čo sme s kolegom prežili v Paname. Sledovanie ako z akčného filmu, boj o deti za každú cenu až po vyhrážky väzením," povedal Púchovský.

Kniha Unesené začína životmi dvoch žien ešte predtým, ako im ich manželia uniesli deti, potom opisuje prvé stretnutia s redaktorom a nakoniec prináša samotný priebeh pátrania a vypátrania.

Prvému prípadu sa exnovinár začal venovať v máji 2014. Občan Kamerunu vtedy vyliezol na balkón prvého poschodia v Bratislave, napadol svoju svokru a už po druhýkrát uniesol svoj syna. Prvý únos z roka 2013 trval dva mesiace a skončil sa potom, čo syna uložil do krízového centra, lebo sa v čase jeho choroby nevedel o neho postarať. Púchovský pátral necelé tri mesiace po vtedy 4-ročnom Heshamovi, až ho s otcom lokalizoval v Budapešti. Spoločne s rôznymi ľuďmi, ktorých pre pátranie zabezpečila rodina chlapca, sa 28. júla vydali do Budapešti a po celodennom pátraní Púchovský našiel únoscu a upozornil na neho náhodne okoloidúcich policajtov, ktorí ho za dramatických okolností zatkli. „Nedá sa opísať slovami, čo prežíva matka, keď jej niekto unesie dieťa. Ja som si tým prešla dvakrát. Chcem sa poďakovať Davidovi za to, že sa ani raz nevzdal pri hľadaní môjho syna a vrátil mi ho späť," povedala Ivana Zemanová, mama Heshama.

 

Druhý prípad sa začal stretnutím Martiny Gajdárovej a Davida Púchovského vo februári 2014. V decembri 2014 Púchovský lokalizoval Gajdára v Paname. Púchovský napokon s kolegom Jozefom Forrom vycestovali v marci 2015 do Panamy, aby zistili presnú Gajdárovú adresu a jeho denný režim a získali tak relevantné dôkazy pre miestne úrady a médiá o jeho prítomnosti v krajine. Následný tlak slovenských orgánov a panamských médií sa spolupodieľal na tom, že celá akcia trvala dva týždne a matka si svoje deti mohla zobrať späť na Slovensku necelý deň po svojom prílete. „Som veľmi vďačná Davidovi Púchovskému za to, že mi našiel moje dve deti po štyroch rokoch. Nemohla som tomu uveriť, keď mi najprv ukázal ich fotografie zo školy v Paname. Našťastie sa pre mňa nočná mora skončila, aj keď Martinko a Dominička to stále nemajú ľahké. Budeme spolu bojovať," povedala Martina Gajdárová.

 

Bývalý reportér pripravil o prípadoch aj web unesene.sk.

„Chcel by som poďakovať svojim bývalým kolegom Petre Klímešovej a Jozefovi Forrovi za podporu a pomoc s prípadom, pretože bez nich by som to nedokázal dotiahnuť dokonca a všetkým ľuďom, ktorí mi pomohli s pátraním po Heshamovi. Poďakovanie patrí aj Interpolu, Centre pre medzinárodnoprávnu ochranu detí, ministerstvám vnútra, spravodlivosti, sociálnych vecí a zahraničia, ktorí sa postarali o to, aby sa deti mohli legálne vrátiť k ich matkám," povedal Púchovský.