Najväčší opozičný denník Népszabadság nečakane končí

Najväčší opozičný denník Népszabadság nečakane končí Foto: Népszabadság

V Maďarsku nečakane končí najväčší tamojší ľavicový denník Népszabadság.

 

Vydavateľstvo Mediaworks oznámilo, že jeho vydávanie od budúceho týždňa kvôli ťažkým stratám pozastavuje. Zároveň oznámilo, že pre denník hľadá "najlepší podnikateľský model", ktorý by ho "zachoval pre budúcnosť".

Mediaworks uviedla, že Népszabadság mal od roku 2007 úhrnnú stratu vyše päť miliárd forintov (16,5 milióna eur). "Značnú čistú stratu" má aj tento rok, oznámila firma.

Novinári denníka podľa agentúry AP povedali, že o tomto kroku dopredu nevedeli, a niektorí označili náhly koniec vydávania tlačenej aj internetovej verzie denníka za "puč", riadený z pozadia vládou Viktora Orbána. Pripomínajú, že v minulých dňoch denník prinášal správy o podozreniach z korupcie medzi vysokými činiteľmi vlády a centrálnej banky. Správu tohto typu mal denník aj na titulnej strane posledného vydania.

Radikálna nacionalistická strana Jobbik obvinila z konca denníka Orbánovu vládu, ktorá chce podľa nacionalistov ovládnuť všetky médiá. Uzavretie denníka kritizovali aj miestni aktivisti za občianske práva. Hovorca vlády Zoltán Kovács povedal, že vláda sa do mediálneho trhu nemieša.

Proti ukončeniu popredného opozičného denníka protestovalo pred parlamentom v Budapešti v sobotu asi 2000 ľudí. "Zvyčajne sa kvôli zvýšenému krvnému tlaku demonštrácií nezúčastňujem, teraz som ale mala pocit, že tam musím. Je to hanba, čo sa stalo," povedala agentúre Reuters jedna z demonštrujúcich Erzsébet Kovácsová. Niektorí protestujúci pálili výtlačky provládného denníka Magyar Idok.

Situácia v maďarských médiách sa v posledných rokoch výrazne zmenila. Mnoho publikácií, rovnako ako rozhlasových a televíznych staníc, sa dostali pod kontrolu ľudí z okruhu premiéra Viktora Orbána a vládnucej strany Fidesz. Objavovali sa dohady, že Mediaworks predá Népszabadság a ďalšie tituly niektorému z Orbánových spojencov.

Mediaworks, ktorú vlastní investičná firma Vienna Capital Partners, má silný podiel na maďarskom trhu tlačených médií. Vlastní hospodársky denník Világgazdaság alebo športový denník Nemzeti Sport. Vlani firma kúpila 27,7 percenta v Népszabadság od nadácie založenej Socialistickou stranou. Denník sa tým dostal výlučne do súkromných rúk.

Népszabadság začal vychádzať v novembri 1956, komunisti ho kontrolovali do roku 1989. Jeho náklad tento rok klesol na približne 40.000 z približne 115.000 v roku 2008 a z 270.000 výtlačkov v roku 1995.