ITAS: Štátna IT firma nestíha realizovať projekty a vyhlasuje rozporuplné verejné obstarávania

IT Asociácia Slovenska opakovane upozorňuje, že stav, do ktorého sa dostala štátna akciová spoločnosť Slovensko IT, nie je dobrý. Ukázalo sa to aj pri vypísaní užšej súťaže na zabezpečenie IT profesionálov, ktorá je v rozpore so zákonom.

Slovensko IT, a.s. sa už dlhodobo borí s problémami. Napriek opakovaným finančným injekciám je v účtovnej strate, zápasí s nedostatkom personálnych kapacít a mešká s dodávkou projektov. Veľké množstvo zadaní zo strany Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR je evidentne nad jej kapacitné a kvalifikačné možnosti. Tento problém sa štátna akciovka rozhodla riešiť cestou obstarávania personálnych kapacít užšou súťažou. 

IT asociácia Slovenska považuje tento spôsob obstarávania kapacít za nevhodný a dokonca v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Koncom mája 2023 sme zaslali spoločnosti Slovensko IT žiadosť o nápravu, v ktorej sme detailne opísali všetky argumenty proti takémuto spôsobu nákupu personálnych kapacít pre zazmluvnené IT projekty. V reakcii Slovensko IT sme sa však dočítali, že nevidí v súťaži žiadne rozpory.

V ITAS sme presvedčení, že Slovensko IT postupuje v rozpore so zákonom a podľa nášho názoru je spôsob obstarávania personálnych kapacít diskriminačný a obmedzuje férovú hospodársku súťaž. Zo súťaže totiž vyraďuje veľké množstvo potenciálnych uchádzačov – firiem, ktoré sú na podobné zákazky pripravené odborne a aj personálne.

Služby rozličných IT profesií, z ktorých každá je bežne dostupnou na trhu, spojila do jednej zákazky a všetky ich má dodať úspešný uchádzač (alebo uchádzači). Tým sa výrazne sa znížil počet hospodárskych subjektov, ktoré budú schopné preukázať splnenie podmienok účasti. Tohto verejného obstarávania sa nemôžu zúčastniť živnostníci alebo malé špecializované firmy, napríklad z oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Postup, ktorý štátna akciovka zvolila, podľa nás spôsobí chaos v rozdeľovaní zodpovednosti za dodávky jednotlivých častí zákazky. Bude možné v prípade problémov jasne a preukázateľne povedať, kto je za čo zodpovedný, resp. kto si nesplnil svoje pracovné povinnosti? Ak verejný obstarávateľ na jednej strane požaduje nedelenie predmetu zákazky na časti, prečo následne pripúšťa plnenie po častiach, a to opätovaným otvorením súťaže len pre piatich uchádzačov? 

Ministrovi Petrovi Balíkovi sme v tejto súvislosti adresovali otvorený list, v ktorom sme detailne opísali všetky rozpory v postupe Slovensko IT, a.s. Súčasne mu navrhujeme, aby postup štátnej IT akciovky prehodnotil a ako jediný akcionár dal pokyn na zrušenie tejto zle nastavenej súťaže.