Pytliak na čele TANAPu reprezentuje personálnu politiku SNS

Pytliak na čele TANAPu reprezentuje personálnu politiku SNS

Menovanie a následné odvolanie pytliaka Petra Olexu za riaditeľa Tatranského národného parku (TANAP) je podľa poslanca strany Sloboda a Solidarita (SaS) výsledkom straníckeho eldoráda SNS na ministerstve životného prostredia.

„Peter Olexa bol právoplatne odsúdený za úmyselné pytliactvo, pretože usmrtil chráneného živočícha. Tento človek nemal jediný osobnostný ani profesijný predpoklad viesť túto inštitúciu. Bol to výsmech všetkým poctivým ochrancom prírody a celej slovenskej verejnosti. Zotrvanie tohto človeka vo vedení TANAPu bolo pre nás absolútne neospravedlniteľné a neprijateľné,“ uviedol člen Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Alojz Hlina.

Ďalšie dôvody, pre ktoré mal byť Peter Olexa odvolaný, súviseli podľa Alojza Hlinu aj s tým, že Olexa nemá žiadne reálne skúsenosti s ochranou prírody a uspel vo výberovom konaní, ktoré nebolo verejné. „Ide jednoznačne o netransparentnú a do očí bijúcu politickú nomináciu, keďže pán Olexa v minulosti kandidoval za stranu Tomáša Tarabu,“ doplnil Hlina. Poslanec zároveň na ministra Tomáša Tarabu apeluje, aby výberové konania boli v budúcnosti vedené transparentne. Predišli by sme nielen takýmto škandálom, ale aj mnohým nekvalitným nomináciám, ktoré poškodzujú Slovensko.