Vyzývame Petra Pellegriniho, aby neporušoval poriadok

Hnutie SLOVENSKO vyzýva predsedu NR SR Petra Pellegriniho, aby sa v NR SR a vo výboroch NR SR dodržiaval zákon a postupovalo sa v súlade s rokovacím poriadkom.

Kompetenčný zákon, ktorý vrátila prezidentka do parlamentu, bol na rokovaní Výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Predseda tohto výboru Michal Šipoš v stredu prerušil rokovanie tohto výboru, pretože ku kompetenčnému zákonu chýba stanovisko Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktoré si mal už pri prvom prerokovaní tohto zákona v NR SR vyžiadať predseda parlamentu. Pri zákonoch, v ktorých predkladateľ odôvodňuje skrátené legislatívne konanie hroziacimi hospodárskymi škodami, je toto stanovisko nevyhnutné, čo potvrdil aj Ústavný súd.

„Ako predseda výboru som prerušil jeho rokovanie dovtedy, kým nebudeme mať stanovisko Rady pre rozpočtovú zodpovednosť,“ povedal predseda výboru Michal Šipoš. Peter Pellegrini stanovil lehotu na prerokovanie kompetenčného zákona vo výboroch do piatka 9:00. Paragraf 70 ods. 2 Rokovacieho poriadku hovorí, že predseda výboru má lehotu 30 dní.

„Listom žiadam predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, aby dal pokyn Ústavnoprávnemu výboru, aby rozhodol v tejto veci. Poslal som tiež list aj Rade pre rozpočtovú zodpovednosť a žiadam ich o stanovisko ku kompetenčnému zákonu,“ oznámil Šipoš.

Koaliční poslanci zvolali výbor dnes ráno a chcú zobrať možnosť prerušiť výbor predsedovi výboru. Predsedovi výboru sa vyhrážali, že ak nebude robiť tak, ako si želajú, odvolajú ho z pozície predsedu výboru. „Budem historicky prvým predsedom výboru, ktorého odvolajú za to, že sa dožadoval zákonného postupu,“ doplnil Šipoš.

„Nie sme proti tomu, aby sa šport na Slovensku rozvíjal, ale ministerstvo športu a cestovného ruchu nevzniká ako odpoveď na problémy v športe, ale ako politická objednávka SNS a predsedu Danka. Chceme vedieť, koľko bude daňových poplatníkov v čase, keď je nevyhnutné konsolidovať verejné financie, stáť vznik nového ministerstva,“ dodal poslanec NR SR hnutia SLOVENSKO Rastislav Krátky.