Úmrtiam na rakovinu hrubého čreva sa dá predchádzať včasnou prevenciou

Úmrtiam na rakovinu hrubého čreva sa dá predchádzať včasnou prevenciou Ilustr. foto: VŠZP

Na rakovinu hrubého čreva a konečníka ročne na Slovensku zomiera až 2 000 ľudí, v priemere 4 000 Slovákov si túto diagnózu každý rok vypočuje z úst svojho lekára. Alarmujúcim štatistikám by sa pritom dalo zabrániť včasnou diagnostikou a liečbou. Pripomína to aj marec – mesiac povedomia o kolorektálnom karcinóme.

Kolorektálny karcinóm sa týka najmä ľudí po 50. roku života, údaje VšZP však ukazujú, že viac ako polovica prípadov rakoviny hrubého čreva je odhalená až po 70. roku života, pri rakovine konečníka je to po 60. roku života. Pacienti prichádzajú do ambulancií často v bolestiach, čo môže signalizovať už pokročilé štádium ochorenia.

„VšZP eviduje v uplynulom roku celkovo 21 132 prípadov zhubného nádoru hrubého čreva a konečníka. Najviac poistencov sa liečilo v Bratislavskom a Prešovskom kraji. Podľa štatistík je kolorektálny karcinóm stále na druhom mieste v rebríčku najčastejších zhubných nádorov u mužov a na 3. mieste u žien,“ vysvetľuje Ivana Linetová z oddelenia komunikácie VšZP s tým, že včasné odhalenie zdravotného problému a následná liečba môžu ročne zachrániť až 11-tisíc životov.

VšZP sa dlhodobo snaží edukovať verejnosť o dôležitosti preventívnych prehliadok. Prevencia zachytí až 10 % onkologických ochorení vo včasnom štádiu, keď o nich pacient ešte ani len nevie. Jeho stav si vyžaduje síce liečbu, no po jej absolvovaní sa môže vrátiť do plnohodnotného života.

Rakovina hrubého čreva a konečníka postihuje hrubé črevo v ktorejkoľvek jeho časti. Nádor môže vzniknúť aj z celkom malého polypu, výrastku sliznice hrubého čreva, a ak rastie smerom dovnútra, pacient spočiatku nič necíti a príznaky sa prejavia už neskoro. Rizikovými faktormi pri výskyte tohto typu rakoviny sú najmä vek, strava, výskyt rakoviny hrubého čreva alebo polypov v hrubom čreve v rodine, cukrovka, obezita, fajčenie, pitie alkoholu či sedavý životný štýl. Pravidelná prevencia je jedinou cestou, ako toto ochorenie odhaliť včas.

Prevencia zachraňuje životy a šetrí financie

Skríning rakoviny hrubého čreva, na ktorý VšZP pravidelne vyzýva, dokáže zachrániť až 800 životov ročne. VšZP mesačne doručí do schránok poistencov 30-tisíc pozvánok s testom na okultné krvácanie. Dostanú ich ženy aj muži vo veku od 50 do 75 rokov, ktorí za posledné dva roky tento test neabsolvovali. VšZP okrem toho v snahe zvýšiť percento účasti na preventívnych prehliadkach a skríningoch zazmluvnila s niektorými všeobecnými lekármi pre dospelých výkon pozývania na vyšetrenie.

Prevencia však nielen zachraňuje životy, ale šetrí peniaze aj zdravotníctvu. Zatiaľ čo test na okultné krvácanie do stolice, ktorý je možné absolvovať v rámci prevencie u všeobecného lekára, stojí poisťovňu 12 eur, liečba rozvinutého štádia rakoviny hrubého čreva a konečníka stojí približne 5-tisíc eur ročne na každého pacienta. „Našim poistencom ponúkame nadštandardnú starostlivosť vo forme vyšetrenia nad rámec zákona. Pri preventívnej prehliadke hradíme klientom nad 40 rokov test na okultné krvácanie raz za dva roky, zo zákona je toto vyšetrenie bezplatné až od 50 rokov,“ doplnila I. Linetová.

Motiváciou k prevencii je pre poistencov aj benefitný systém Peňaženka zdravia s bonusom až 800 eur ročne, ktorý poistenci získajú za pravidelnú účasť na preventívnych prehliadkach, a teda za zodpovedný prístup k svojmu zdraviu.