Fico opäť neprijateľne útočí na súdnu moc

Dnešná výzva premiéra Roberta Fica na discliplinárne návrhy na dvoch sudcov Najvyššieho súdu je podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) neprijateľná. Minister spravodlivosti Boris Susko má pritom k dispozícii štandardný nástroj, ktorý vie pri prípadnom pochybení sudcov využiť. Tým je Najvyšší správny súd, ktorý práve toto rieši.

„Fico sa radšej znovu postaví na tlačovú besedu a rieši sudcov, ktorých rozhodnutia sa mu nepáčia. Namiesto toho, aby jeho minister spravodlivosti podal kvalifikovaný návrh, ukazuje výňatky z rozhodnutí Ústavného súdu, pričom nikto nevie akých,“ povedala poslankyňa NR SR za SaS Mária Kolíková s tým, že z rozhodnutí pritom vôbec nevyplýva, že by mali sudcovia konať úmyselne, zámerne, proti právam daných osôb.

„Toto treba odsúdiť, pretože idú opäť proti demokracii, právnemu štátu a proti nezávislosti súdnej moci. Na to tu máme Najvyšší správny súd, aby vyriekol ortieľ, že sa sudca spreneveril svojmu poslaniu a v akej miere. Na to tu nie je premiér a jeho tlačová beseda, aby takýmto spôsobom odsudzoval sudcov,“ povedala M. Kolíková a dodala, že to je neprijateľné v každej spoločnosti, kde si ctíme zákon.