Slovensku hrozí kvôli neschopnej a arogantnej vláde Roberta Fica zastavenie eurofondov

Slovensku hrozí kvôli neschopnej a arogantnej vláde Roberta Fica zastavenie eurofondov Ilustr. reprofoto Smer

Hnutie SLOVENSKO žiada od členov vlády Petra Kmeca a Richarda Rašiho kroky k zabezpečeniu toho, aby Slovensko neprišlo o finančné zdroje z Európskej únie.

 

Európska komisia poslala vláde list, v ktorom vyslovuje obavu, že kvôli krokom vlády Roberta Fica nebudú finančné zdroje z eurofondov a z Plánu obnovy a odolnosti vynaložené na to, na čo použité majú byť. Európska komisia pochybuje o tom, či Slovensko dokáže účinne kontrolovať, či sa európske peniaze nerozkradnú. V liste naráža okrem iného aj na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a postavenie prokurátorov špeciálnej prokuratúry mimo oblasti závažných ekonomických trestných činov, čím sa znefunkčnilo efektívne vyšetrovanie trestných činov v súvislosti s eurofondami. To je aj zodpovednosťou generálneho prokurátora. Európska komisia sa pýta na pripravenosť regionálnych prokuratúr na prevzatie tejto činnosti, keďže sa krajskí prokurátori nikdy úzko nešpecializovali na závažné ekonomické trestné činy.

„Finančné zdroje z EÚ sú ohrozené len preto, lebo Fico, Pellegrini a Danko uprednostnili pred záujmami Slovenska svoje záujmy a záujmy oligarchov. Nikdy neboli európske peniaze, ktoré tečú na Slovensko tak ohrozené, ako je to dnes,“ povedala predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Peniaze z EÚ pomáhajú rozvoju regiónov, miest, obcí a zvyšovaniu životnej úrovne obyvateľov. Ohrozených je takmer 20 miliárd EUR. „Mafiánsku slobodu svojich ľudí Robert Fico vymenil za osud celého Slovenska,“ dodala Remišová.

„List z Európskej komisie je hanbou pre Slovensko, ale okrem toho, že nám hrozí, že prídeme o financie z EÚ, zaznievajú hlasy z členských krajín EÚ, či je vhodné, aby Slovensko so svojimi postojmi zotrvávalo v Európskej únii,“ upozornil poslanec hnutia SLOVENSKO Ľubomír Galko. Zároveň je podľa bývalého ministra obrany Galka ohrozené aj naše členstvo v NATO.

Robert Fico teraz hľadá výhovorky a „nepriateľov“, na ktorých by zvalil vinu za prípadné pozastavenie eurofondov.

„Ak Slovensku budú pozastavené eurofondy a peniaze z Plánu obnovu a odolnosti, bude to zodpovednosť Roberta Fica, Petra Pellegriniho a Andreja Danka. Hlavná európska prokurátorka aj komisár pre spravodlivosť dopredu varovali, že ich kroky k tomu môžu viesť, pretože neexistovali dôvody na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a na zníženie trestov za korupčné trestné činy. Navyše, nie všetky kauzy, ktoré mali ostať prokurátorom zo špeciálnej prokuratúry im ostali a aj to vytýka Európska komisia vláde Roberta Fica,“ povedal podpredseda výboru pre obranu a bezpečnosť Gábor Grendel.

Hnutie SLOVENSKO bude žiadať zaradenie nového bodu do programu na nasledujúcu schôdzu NR SR, aby členovia vlády Peter Kmec a Richard Raši, ktorí majú na starosti eurofondy aj Plán obnovy a odolnosti predložili správu o tom, aké kroky poskytli k zabezpečeniu toho, aby sme o financie z EÚ neprišli a poskytli poslancom NR SR odpoveď, ktorú pošlú Európskej komisii.