Banášová rozveselila Pomajba a Kemku

Banášová rozveselila Pomajba a Kemku

Vyjadriť posunkom emóciu či vlastnosť nie je vôbec také ťažké, ako sa to na prvý pohľad môže zdať. Aj na to upozorňuje 21 osobností verejného, spoločenského a kultúrneho života pri príležitosti začínajúceho sa týždňa Nepočujúcich.

Výzvou „Nauč sa posunok, aby sme si rozumeli" chcú Adela Banášová, Roman Pomajbo, Juraj Kemka, Jana Žitňanská, Iveta Radičová a ďalší ukázať, že posunkový jazyk je zaujímavý, a hoci Nepočujúci rozprávajú rukami a počúvajú očami, sú plnohodnotnou súčasťou našej spoločnosti.

Na Slovensku tvoria Nepočujúci asi 1 % obyvateľstva. Niektorí ľudia sa ako Nepočujúci narodia, iní stratia sluch postupne alebo v dospelosti. Väčšina z nich má isté zvyšky sluchu, ktoré môžu v každodennom živote využiť, no stále ostáva primárnou formou komunikácie posunkový jazyk. A práve na jeho dôležitosť a zaujímavosť poukazuje občianske združenie EFFETA – Stredisko sv. Františka Saleského v spolupráci s Nadačným fondom Telekom. „Keď sa pýtame počujúcich, ako vnímajú jazyk Nepočujúcich, často dostávame odpoveď, že je zaujímavý, zvláštny a tajomný. Ale občas dostaneme aj odpoveď, že je smiešny, kvôli grimasám, ktoré ho sprevádzajú. A to nás trápi. Posunkový jazyk je rovnocenný jazyku počujúcich. Dokážeme ním vyjadriť všetko, každé slovo, každý pocit či myšlienku. Má svoje vlastné pravidlá, je jedinečný a krásny. A takto by sme ho radi priblížili aj širokej verejnosti," zdôvodňuje vznik iniciatívy Anna Šmehilová zo združenia EFFETA.

Z tohto dôvodu sa zaujímaví ľudia naprieč celým spoločenským spektrom spojili a pod taktovkou profesionálov, tlmočníkov posunkového jazyka a samotných Nepočujúcich nafotili vybrané posunky. Do kampane sa okrem iných zapojili aj expremiérka Iveta Radičová, moderátori Roman Juraško a Adela Banášová, speváci Kuly a Kuko, poslankyňa Európskeho parlamentu Jana Žitňanská, ktorá nesie nad podujatím záštitu, či herci Roman Pomajbo a Juraj Kemka. „Som herec a pri práci používam rôzne výrazové prostriedky. Keď sa pozerám na mimiku a posunky Nepočujúcich, prídu mi ako herci. Asi preto sú mi aj veľmi blízki. Sú to vlastne takí moji kolegovia," hovorí Juraj Kemka.

Výstava fotografií posunkov chce vyzvať ľudí, aby vstúpili do sveta Nepočujúcich, v ktorom dokážu slová vytvarovať vo vzduchu vlastnými rukami a svojou mimikou vyjadriť intenzitu svojej výpovede. „Nepočujúci sú neoddeliteľnou súčasťou našej spoločnosti. Majú rovnaké sny a túžby - chcú žiť plnohodnotný život. Dlhodobo pracujeme na tom, aby ich to, že nepočujú, neoddeľovalo od zvyšku sveta. Prostredníctvom programov ako Mobilný pedagóg, Nepočujúci podnikatelia či cez našich posunkujúcich predajcov a paušálu pre Nepočujúcich sa snažíme potláčať medzi ľuďmi vžité stereotypy a uľahčiť im život," hovorí Tatiana Švrčková z Nadačného fondu Telekom.

Výstava jedinečných fotografií začína v Galérii MLYNY v Nitre. Odtiaľ poputuje do Auparku v Košiciach, kde 28. 9. od 14.00 hod sa koná oslava Medzinárodného dňa Nepočujúcich. Počas roka bude môcť osobnosti v posunkoch verejnosť vidieť aj v ďalších krajských mestách Slovenska.