Výzva verejnej ochrankyne práv

Výzva verejnej ochrankyne práv Foto: VOP

VEREJNÁ OCHRANKYŇA PRÁV PRESKÚMA BEZBARIÉROVOSŤ NA ÚRADOCH V SPOLUPRÁCI S VEREJNOSŤOU

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová v roku 2015 skúma v rámci svojej priority bezbariérové podmienky pre osoby s telesným, sluchovým alebo zrakovým postihnutím na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny. Obracia sa na ľudí s výzvou, aby jej poskytli postrehy a skúsenosti s bariérami na úradoch.

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová už v roku 2014 skúmala prístupnosť a bezbariérovosť orgánov verejnej správy a samosprávy. Po prvých zisteniach z miestnych úradov, súdov, úradov práce, sociálnych vecí a rodiny z rôznych kútov Slovenska vyhodnotila, že slovenské úrady nie vždy majú prispôsobený vstup, klientskú zónu a pracovisko zamestnancov pre ľudí so zdravotným postihnutím. Na základe zistení sa rozhodla v roku 2015 zvoliť ako jednu z prioritných tém prieskum bezbariérovosti so zameraním na úrady práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny sú v takmer každom meste a ich činnosť sa vo veľmi veľkej miere zakladá na osobných stretnutiach s ľuďmi. Cieľom prieskumu je vyhodnotiť, či pracoviská úradov práce, sociálnych vecí a rodiny spĺňajú podmienky bezbariérovosti a povinnosť ochraňovať základné práva a slobody ako sú dôstojnosť a rovnaké zaobchádzanie," hovorí Jana Dubovcová.

V tejto súvislosti sa obracia na verejnosť s prosbou o spoluprácu, aby právnikom Kancelárie verejného ochrancu práv poskytli informácie o bariérach na úradoch.

„Stačí, ak nám dajú vedieť o skúsenosti e-mailom na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., kde označia, v ktorom meste sa nachádza úrad práce, a aké bariéry v prístupe pre zdravotne postihnutých v súčasnosti má. Nemusí ísť vždy o chýbajúcu pomôcku na prekonanie bariér, niekedy môžu úrady zamedziť ich reálne využívanie v praxi napríklad zmenou bezbariérovej toalety na sklad alebo nezmyselným umiestnením znefunkčniť účel pomôcky," dodala Dubovcová.