Výstava fotografií a karikatúr NO COMMENT

Najlepšie fotografie a české i slovenské karikatúry.

V priestoroch OPEN Gallery v budove Nadácie otvorenej spoločnosti si budete môcť do 28. júna 2015 pozrieť pravidelnú výstavu novinárskych fotografií a karikatúr, ktoré boli prihlásené do 11. ročníka súťaže Novinárska cena 2014. Výber vystavených prác súťažil v troch kategóriách - Najlepšia fotografická reportáž, Najlepšia fotografická aktualita a Najlepší česko-slovenský vtip, komiks, karikatúra. Víťazov a nominovaných vybrali spomedzi stovky prihlásených prác porotcovia fotografických kategórií Milota Havránková, Joe Klamar a Milan Jaroš a vtipy, komiksy a karikatúry oceňovali Helena Diesing, Ivana Šáteková, Martin Ciel a Joachim Dvořák.

Jedným z víťazných autorov, ktorých fotografie uvidíte na výstave, je aj Tomáš Halász v kategórii Najlepšia fotografická reportáž. Jeho oceňovaná séria s názvom „Kiska: Cesta do paláca" je krásnou kombináciou portrétu s reportážnou fotografiou a veľmi prirodzene zachytáva atmosféru, emócie udalostí a prináša ľudský pohľad na politického predstaviteľa.

Michal Burza získal ocenenie v kategórii Najlepšia fotografická aktualita za fotografie s názvom „Život na okraji" z prostredia vojnou zmietanej Ukrajiny. Túto ťažkú tému autor poňal rozmanito a spracoval profesionálne a kvalitne.

Tento rok sa po prvýkrát stal víťazom špeciálnej kategórie Cena otvorenej spoločnosti fotograf. Je ním Boris Németh. Rada súťaže na jeho sérii „70 rokov od SNP" ocenila spojenie vojnových udalostí v súčasnom prostredí a stále aktuálny protifašistický odkaz.

Okrem víťazov uvidíte aj fotky od Maja Peigera, Matúša Zajaca, Andreja Bána, Kataríny Acél-Gálikovej, Martina Bandžáka a mnohých ďalších.

Víťazom kategórie Najlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks a karikatúra je Martin SHOOTY Šútovec, ktorý svojimi karikatúrami už roky nastavuje zrkadlo spoločnosti a politickej moci. Uvidíte aj práce nominovaných českých autorov Vojtěcha Velického a VHRSTI a ďalších prihlásených Jozefa Danglára Gertliho, Stanislava Kemela, Miloša Gašparca a Rada Ondřejíčka alias Cynickej obludy.

Výstava je jedinečná svojím obsahom aj atmosférou, práce novinárskych fotografov a karikaturistov zachytávajú spoločenské a politické udalosti na Slovensku i v zahraničí počas roka 2014. Výstavu kurátorsky pripravila Ľubica Stanek z Nadácie otvorenej spoločnosti a produkčne zabezpečila Katarína Vlková. Tento rok sa k nám ako partner pridáva aj spoločnosť GETTY Images, ktorá víťazom

fotokategórií ponúkla aj možnosť exkluzívnej spolupráce.

Výstava potrvá do 28.júna 2015 a v novembri sa presunie do Prahy. Vstup je voľný, OPEN Gallery je otvorená v utorok až nedeľu od 11:00 do 19:00. Viac informácií o Novinárskej cene nájdete na www.novinarskacena.sk.