Filmy v programe autobusov na cestách po Slovensku:

Celovečerné filmy:


38, r. Daniel Dangl, Lukáš Zednikovič, SR, 2014, 87 min.
Díra u Hanušovic, r. Miroslav Krobot, ČR, 2014, 102 min.
Trabantom až na koniec sveta, r. Dan Přibáň, ČR, 2014, 98 min.
Traja bratia, r. Jan Svěrák, ČR/Dánsko, 2014, 90 min.
Zakázané uvoľnenie, r. Jan Hřebejk, ČR, 2014, 77 min.

Krátke predfilmy z tvorby Ondreja Rudavského:
Los Lobos - Kiko and the Lavender Moon / predfilm k 38
Solution / predfilm k Díra u Hanušovic
Dead Can Dance - The Carnival Is Over / predfilm k Trabantom až na koniec sveta
Jana Kirschner - Na čiernom koni / predfilm k Traja bratia
Pravidlá hry / predfilm k Zakázané uvoľnenie

PODROBNEJŠIE INFORMÁCIE K FILMOM A TVORCOM

38, r. Daniel Dangl, Lukáš Zednikovič, SR, 2014, 87 min.
Scenár a réžia: Daniel Dangl, Lukáš Zednikovič, Kamera: Tomáš Juríček, Tomáš Zednikovič, Strih: Matej Beneš, Hudba: Ľubica Čekovská, Účinkujú: Mária Demitrová, Pavel Demitra, Ján Filc, Marián Gáborík, Michal Handzuš, Marián Hossa, Zdeno Chára, Tomáš Kopecký, Miroslav Šatan, Ľubomír Višňovský a ďalší

Slovenský film v programe Bažant Kinematografu! Tento jedinečný filmový projekt mapuje život slovenskej hokejovej legendy Pavla Demitru. Výnimočný a citlivo spracovaný príbeh predstavuje Demitru nielen ako vrcholového športovca, ale predovšetkým ako človeka a silnú osobnosť, na ktorú dodnes spomína celý národ. Hovorí nielen o hokeji, výnimočnom talente a ceste za svojím snom, ale aj tom, ako sú láska, sila kamarátstva a humor dôležité v živote človeka. Film ponúka unikátne archívne zábery, exkluzívne materiály z archívov NHL a osobné výpovede. Divácky hit, ktorý sa stal najnavštevovanejším dokumentom minulého roka a 5. najnavštevovanejším domácim filmom v ére samostatnosti Slovenska.

Linky: Oficiálna stránka filmu 38 / Trailer 38

Daniel Dangl (1975) – herec, scenárista, režisér a zabávač. Po skončení štúdia na Strednom odbornom učilišti polygrafickom ho na prvýkrát prijali na VŠMU. Po absolvovaní vysokej školy v roku 1997 pôsobil dva roky v Košiciach. Účinkuje vo viacerých bratislavských divadlách a zábavných televíznych projektoch, z ktorých niektoré sám inicioval a realizuje a získali viaceré ocenenia. Film 38 je jeho celovečerný debut.
Lukáš Zednikovič (1979) – absolvent štúdia na Katedre produkcie a manažmentu FTF VŠMU v Bratislave. Režíroval videoklip Monte Carlo pre skupinu Chiki liki tu-a a je členom hudobnej skupiny Trolejboys. Ako režisér nakrútil dokument Juro (2008) o mladom talentovanom gitaristovi, skladateľovi a textárovi Jurajovi Revickom. Film 38 je jeho celovečerný dokumentárny debut.

Díra u Hanušovic, r. Miroslav Krobot, ČR, 2014, 102 min.
Réžia: Miroslav Krobot, Scenár: Miroslav Krobot, Lubomír Smékal, Kamera: Jan Baset Střítežský, Strih: Jan Daňhel, Hrajú: Tatiana Vilhelmová, Ivan Trojan, Lenka Krobotová, Johanna Tesařová, Jaroslav Plesl, Hynek Čermák, David Novotný, Simona Babčáková, Ján Kožuch, Lukáš Latinák, Martin Myšička, Klára Melíšková

Čierna komédia s prvotriednymi hercami z Dejvického divadla, ktoré dnes patrí k najnavštevovanejším pražským scénam. Učiteľka nemčiny v podaní Táni Vilhelmovej je krčmárka a asi sa nikdy nevydá. Na malej dedine neďaleko Hanušovic je totiž vhodných mužov ako šafranu. Starosta (Ivan Trojan) trávi príliš veľa času na posede a čaká na svojho jeleňa, detsky naivný Olin (Ivan Plesl) je považovaný za neškodného dedinského blázna a klampiar Kódl (Lukáš Latinák) sa zasa otočí za každou sukňou. Jedného dňa však aj v „diere" u Hanušovic dôjde k nečakanej udalosti... Film mal jedenásť nominácií na Českého leva a v hereckých kategóriách troch z nich získal (Trojan, Plesl, Krobotová). Vo filme okrem Lukáša Latináka hrá aj slovenský herec Ján Kožuch.

Linky: Oficiálna stránka filmu Díra u Hanušovic / Trailer

Miroslav Krobot (1951) – rešpektovaný divadelný režisér a herec, ktorý patrí k najvýraznejším filmovým tváram poslednej doby. Pre svet filmového herectva ho objavil Petr Zelenka, ktorý ho obsadil do vedľajšej postavy Davida Haneka vo filme Príbehy obyčajného šialenstva. Jeho nezabudnuteľnými filmovými kreáciami sa neskôr stali napríklad šofér Karel, ktorého stvárnil vo filme Účastníci zájazdu, ale aj herecký predobraz animovaného Aloisa Nebla alebo nekompromisný tréner Pepík Hnátek vo filme Okresný prebor. V roku 1996 Miroslav Krobot založil nový divadelný súbor v Dejvickom divadle, dnes považovaný za jeden z najlepších v Čechách. Do roku 2014 v ňom pôsobil ako jeho umelecký vedúci a v súčasnosti v ňom pokračuje ako herec a režisér. Díra u Hanušovic je jeho celovečerný režijný filmový debut.

Trabantom až na koniec sveta, r. Dan Přibáň, ČR, 2014, 98 min.
Scenár a réžia: Dan Přibáň, Kamera: Zdeněk Krátký, Dana Zlatohlávková, Jakub Nahodil, Strih: Adam Brothánek, Hudba: Tatiana Miková, Wohnout , Účinkujú: Dan Přibáň, Aleš Vašíček, Marek Slobodník, Tomasz Turchan, Radoslaw Jona, Dana Zlatohlávková, Jakub Nahodil, Zdeněk Krátký a ďalší

Dobrodružná a vtipná roadmovie o tom, ako päť Čechov na dvoch Trabantoch, dvaja Poliaci na jednej Fiatke a jeden Slovák na Jawe prejdú 21 124 kilometrov naprieč Južnou Amerikou. Vedie ich cestovateľ, filmár, novinár Dan Přibáň, ktorý potom, ako s minimálnym technickým vybavením prešiel trabantom Afriku a nakrútil o tom film, sa so svojou partiou podujal na ešte náročnejšiu cestu. Film tiež ukazuje, ako sa dokáže zniesť osem ľudí z troch krajín, ktorí sa navzájom nepoznajú, ale strávia spoločne štyri mesiace v žltých „ponorkách". Účastníkom dobrodružnej cesty bol aj slovenský motorkár Marek Slobodník.

Linky: Oficiálna stránka filmu Trabantom až na koniec sveta / Youtube kanál / Trailer

Dan Přibáň (1976) – cestovateľ, novinár, autor dokumentárnych cestopisných filmov, propagátor vedy a techniky a človek, ktorý prijíma veľké výzvy. Pôsobil ako redaktor portálu iDnes.cz a časopisu ABC, v rokoch 2008 až 2009 bol šéfredaktorom populárno-vedeckého časopisu VTM Science. V súčasnosti sa venuje predovšetkým cestovateľským výpravám po exotických krajinách. Bol členom a vedúcim expedícií Trabantom po Hodvábnej ceste a Trabantom naprieč Afrikou, z ktorých vznikli rovnomenné filmy. Roadmovie Trabantom až na koniec sveta je jeho zatiaľ jeho posledný film, momentálne so svojou odvážnou zostavou v trabantoch putuje po Austrálii.

Traja bratia, r. Jan Svěrák, ČR/Dánsko, 2014, 90 min.
Réžia: Jan Svěrák, Scenár: Zdeněk Svěrák, Kamera: Vladimír Smutný, Strih: Alois Fišárek, Hudba: Jaroslav Uhlíř, Michal Novinski, Hrajú: Tomáš Klus, Vojtěch Dyk, Zdeněk Piškula, Jiří Lábus, Zuzana Norisová, David Matásek, Ivana Chýlková, Oldřich Kaiser, Miroslav Táborský, Zdeněk Svěrák, Bolek Polívka, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Oldřich Vlach, Marián Geišberg

Rodinný film pre deti i dospelých na motívy troch klasických rozprávok s tradičným svěrákovským humorom, vynikajúcim hereckým obsadením a hudbou. Traja bratia (Vojtěch Dyk, Tomáš Klus, Zdeněk Piškula) sa vydávajú do sveta na skusy, aby si našli nevesty a rodičia im mohli prenechať hospodárstvo. Počas svojho putovania vstupujú do rozprávok o šípkovej Ruženke, o Červenej čiapočke a o dvanástich mesiačikoch, kde ich čaká mnoho nástrah, nečakaných príhod a možno aj láska... Dobrodružstvo, láskavý humor, ale najmä veľa chytľavých pesničiek pre veľkých i malých, ktorí si môžu dovoliť cez prázdniny trochu ponocovať. Vo filme hrá aj slovenská herečka Zuzana Norisová a autorom hudby je Slovák Michal Novinski, ktorý už s Janom Svěrákom spolupracoval na jeho predchádzajúcom filme Kuky sa vracia.

Linky: Oficiálna stránka filmu Traja bratia / Trailer

Jan Svěrák (1965) – najvýraznejší český režisér porevolučného obdobia, ktorý je držiteľom dvoch Oscarov. Prvého získal za študentský film Ropáci, druhého za najlepší cudzojazyčný film Kolja. Vyštudoval dokumentárnu tvorbu na FAMU, po celovečernom hranom debute Obecná škola nakrútil české akčné fantasy Akumulátor 1 a roadmovie Jízda. V roku 1995 založil vlastnú produkčnú spoločnosť Biograf Jan Svěrák, s.r.o., kde vznikli jeho filmy Kolja, Tmavomodrý svet, Tatínek a Vratné lahve. Film Traja bratia je po snímke Kuky sa vracia jeho druhý celovečerný film s námetom pre deti a nakrútil ho v rodinnom tandeme so svojím otcom Zdeňkom.

Zakázané uvoľnenie, r. Jan Hřebejk, ČR, 2014, 77 min.
Réžia: Ján Hřebejk Scenár: Petr Kolečko Kamera: Martin Žiaran Hudba: Ivan Acher Hrajú: Zuzana Stavná, Jana Stryková, Hana Vagnerová, Ondřej Sokol, Igor Orozovič, Tomáš Jeřábek, Norbert Lichý, Daniel Špinar

Tradičný Hřebejk v programe Bažant Kinematografu! Výbušná konverzačná a situačná komédia na motívy úspešnej divadelnej hry Petra Kolečka sa odohráva počas jedného večera v zapadnutej dedinskej krčme. Jej príbeh je jednoduchý. Dozviete sa, čo všetko sa môže povedať a stať, keď sa opijú unesená nevesta, ženský svedok jej ženícha a životom ostrieľaná barmanka... Film je hereckým koncertom mladých a krásnych herečiek a na rozdiel od divadelnej hry režiséra Dana Špinara v ňom pribudli postavy, scénky i prostredia. Oddychový Hřebejk, v ktorom sa všetko začína na svadbe a končí prekvapivou pointou. Vo filme hrá slovenská herečka Zuzana Stavná a za kamerou stal Slovák Martin Žiaran.

Linky: Oficiálna stránka filmu Zakázané uvoľnenie / Trailer

Jan Hřebejk (1967) – vyštudoval dramaturgiu a scenáristiku na pražskej FAMU. Úspech zaznamenal v roku 1993 s muzikálom Šakalí léta, ktorý získal štyroch Českých levov, vrátane kategórie najlepší film. Scenár k nemu napísal Petr Jarchovský, ktorý s ním spolupracoval aj na ďalších filmoch. Jan Hřebejk je dnes jedným z najplodnejších českých režisérov a v súčasnosti s Petrom Jarchovským pracuje na svojom sedemnástom celovečernom filme Učiteľka. V programe Bažant Kinematografu sme už uviedli jeho filmy Horem pádem, Kráska v nesnázích, Medvídek, Nestyda, Kawasakiho ruže či žánrovo odlišné filmy Nevinnosť a Svätá štvorica.

Filmy v programe Bažant Kinematograf 2015 budú uvádzať krátke animované diela medzinárodne uznávaného slovenského animátora, režiséra a výtvarníka Ondreja Rudavského.

Ondrej Rudavský (1966) vyštudoval ilustráciu a grafiku na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Bratislave a rok navštevoval Animáciu a experimentálnu filmovú tvorbu na Vysokej škole umeleckopriemyselnej v Prahe. Ako 20-ročný v roku 1986 emigroval do USA. Pracuje s rôznymi médiami – film, animácia, maľba, fotografia, video inštalácie, digital art, ilustrácie, šperk, kostýmy, socha, hudba a za svoju tvorbu získal množstvo ocenení vrátane Golden Eagle, Monitor Award i nominácie na americkú hudobnú cenu Grammy. Je autorom hudobných videoklipov speváka Mobyho a skupiny Dead Can Dance. Jeho diela boli prezentované na prestížnych filmových festivaloch (Sundance Film Festival, New York Film Festival) a vo výstavných priestoroch Museum of Modern Art/New York.
Oficiálna stránka: www.ondrejrudavsky.com

Solution (2006, 2:30´) - Krátky animovaný film na tému náboženskej tolerancie.
Pravidlá hry (2014, 10´) - Animovaná reminiscencia na dejiny Slovenska nielen za posledných dvadsať rokov z poviedkového filmu Slovensko 2.0 (2014).
Jana Kirschner: Na čiernom koni (2006, 3:47´) - Videoklip k piesni Jany Kirschner Na čiernom koni s priznanými etno motívmi, ktorá sa stala najlepšou skladbou roka 2006 na hudobných oceneniach Aurel.
Los Lobos: Kiko and the Lavender Moon (1992, 3:34´) - Videoklip ku skladbe Kiko and The Lavender Moon z deviateho a najvďačnejšieho albumu Kiko mexicko-americkej rockovej skupiny Los Lobos získal hlavnú cenu MTV Award.
Dead Can Dance: The Carnival Is Over (1994, 4:31´) - Videoklip k piesni The Carnival Is Over zo šiesteho štúdiového albumu Into the Labyrinth skupiny Dead Can Dance štýlovo vychádza z hudby prírodných národov.