Reakcia ministerstva vnútra na články o mučení väzňa s Guantanama


Projekt pomoci USA s uzatvorením väzenia v Guantaname a prijatím väzňov trvá od roku 2008, doteraz sme v súvislosti s ním nezaznamenali žiadne bezpečnostné hrozby ani ohrozenie, ktorého by sa mali obávať obyvatelia Slovenska. Z Guantanama boli väzni prepustení preto, pretože im nebol dokázaný trestný čin terorizmu.
Paniku o potenciálnej hrozbe a nezmysly o mučení, ktorú šíria niektoré bulvárne médiá, nepomáhajú nikomu.

Každý občan, aj cudzinec, ktorý je na území SR, však musí dodržiavať zákony, ktoré tu platia, vrátane výziev zasahujúceho policajta. Ak tak niekto neurobí, polícia prijíma adekvátne opatrenia, tak ako to bolo v tomto prípade.

Pobyt väzňov z Guantanama na Slovensku je dočasný, dvaja z ôsmich už nie sú na našom území a pracujeme na tom, aby mohli všetci začať život v tretej krajine. Ministerstvo garantovalo, garantuje a aj bude garantovať bezpečnosť v súvislosti s týmto programom.

Rezort vnútra nebude z taktických dôvodov s médiami rozoberať, akým spôsobom s týmto ľuďmi pracuje, ani to akým spôsobom prebieha ich integrácia, pretože by to mohlo ich integráciu zmariť.

Na Slovensku platí najnižší stupeň teroristickej hrozby. Príslušné zložky polície, ale aj ďalšie orgány vrátane SIS majú zriadené centrum pre monitorovanie teroristických hrozieb 24 hodín denne 7 dní v týždni. Keby malo dôjsť k zvýšenému riziku, sme povinní ho vyhlásiť. Nič v tejto súvislosti nie je zaregistrované ako zvýšená hrozba, alebo nebezpečenstvo.