BBC zverejnila zábery, ako v KĽDR za sledovanie juhokórejských staníc odsúdili chlapcov na 12 rokov

BBC zverejnila zábery, ako v KĽDR za sledovanie juhokórejských staníc odsúdili chlapcov na 12 rokov Reprofoto BBC

Britská spravodajská spoločnosť BBC dnes publikovala zábery, ktoré podľa nej pochádzajú zo Severnej Kórey a ukazujú verejné oznamovanie výšky trestu pre dvoch šestnásťročných chlapcov za sledovanie juhokórejských televíznych programov. To je v totalitnej KĽDR zakázané, rovnako ako všetka produkcia juhokórejského zábavného priemyslu. Chlapci dostali 12 rokov nútených prác, uvádza BBC.

Na zverejnených záberoch sú vidieť so spútanými rukami v spodnej časti veľkého amfiteátra, v ktorého tribúnach sedia stovky detí. Pred nimi je pri stoloch usadených niekoľko úradníkov. Odsúdenú dvojicu so šedými uniformami a oholenými hlavami niekto napomína, že sa "hlboko nezamysleli nad svojimi chybami".

Podľa BBC ide o vzácne zábery, ktoré sú pravdepodobne z roku 2022. Reportérom ich poskytla organizácia South and North Development, ktorá spolupracuje so severokórejskými utečencami. Snímky boli podľa informácií BBC v Severnej Kórei distribuované s cieľom utvrdiť ideologickú výchovu a odradiť občanov od sledovania videí, ktoré severokórejský režim označuje za dekadentný.

Zábery z procesu sprevádza komentár v duchu severokórejskej štátnej propagandy. "Kultúra prehnitého bábkového režimu sa rozšírila aj medzi násťročných," uvádza hlas v odkaze na Južnú Kóreu. "Majú len 16 a zničili si svoju vlastnú budúcnosť," pokračuje.

Za sledovanie či distribúciu juhokórejskej kultúry hrozí od roku 2020 v KĽDR aj trest smrti.