RTVS prinesie exkluzívny koncert: Lasica píše Čekovskému (VIDEO)

RTVS prinesie exkluzívny koncert: Lasica píše Čekovskému (VIDEO) Foto: RTVS

RTVS prinesie špeciálny koncert s poslednými textami Milana Lasicu, ktoré zhudobnil Marián Čekovský. RTVS koncert odvysiela 1. apríla 2024 o 20.35 na Dvojke.

Na koncerte vystúpia aj hudobní hostia ako Ľubica Čekovská, Peter Lipa, Martin Valihora a sprievodná kapela pod taktovkou dirigenta Adriána Harvana.

Program koncertu prinesie 14 piesní, ktoré hovoria o láske, živote a vzdá hold spojeniu Lasicu i Čekovského. Väčšinu skladieb skomponoval Čekovský, no piesne Klaviristka a Šťastie (z filmu Rukojemník) jeho sestra Ľubica. Koncert otvorí pieseň Sláva, ktorej hudba pochádza dokonca od otca súrodencov Čekovských. Marián to cítil aj po rokoch ako ideálne spojenie s textom Milana Lasicu. Adrián Harvan, je bývalým spolužiakom Mariána Čekovského, zaranžoval všetkých 14 piesní pre orchester a na koncerte sa predstaví aj ako dirigent aj ako hráč na saxofóne. Koncert „Lasica píše Čekovskému“ je oslavou života i tvorby a neplánuje byť patetickou spomienkou, ale živým prejavom umenia, ktoré prekračuje generácie, píše RTVS v tlačovej správe.

Foto: RTVS

Príbeh, ktorý začal ako nesplnený sen o spoločnom koncerte sa teraz zmenil na večnú poctu Majstrovi. Pôvodne znel pracovný názov „Čekovský spieva Lasicu pod Lipou“. Marián postupne skladal hudbu a výsledkom je koncert s názvom „Lasica píše Čekovskému“, ktorý bol po prvý raz verejne predstavený v Dome umenia v Košiciach vo februári tohto roka. Záznam koncertu sa teraz dostáva na televízne obrazovky.

„Ľubica a ja sme boli ako keby adoptívne umelecké deti pána Milana Lasicu. Vždy nám dával najavo, že nám fandí v tom, čo robíme, a že sa môžeme kedykoľvek spojiť. On miloval humor, lyriku a hlavne miloval život a všetko, čo urobil a čo povedal si chcem pamätať. On bol náš umelecký tatko. Pri zhudobnení jeho textov som cítil neskutočnú zodpovednosť a na koncerte som mal aj trému“, povedal Marián Čekovský tesne po skončení koncertu v Košiciach.

PoFoto: RTVSzvanie na koncert prijali aj manželka Milana Lasicu, Magda Vášáryová a dcéra Hana Lasicová.

 

„Som neskutočne dojatá a nadšená. Marián s Ľubicou vedia uchopiť humor môjho otca, ktorý nebol sentimentálny, ale vedel vyjadriť vážne témy s takým nadhľadom a vtipom. Hudba k textom ma chytila za srdce a to nie som hudobníčka. Úžasný zážitok, pri ktorom som miestami mala pocit, že otec spieva skrz Mariána,“ povedala Hana Lasicová. Magda Vášáryová verí, že niektoré z piesní sa stanú populárne ako nesmrteľné Čerešne.