V kine zatkli 12 divákov, pretože nepovstali pri hymne

V kine zatkli 12 divákov, pretože nepovstali pri hymne Ilustr.foto: Grenoble festival

Dvanásť ľudí bolo zatknutých v južnej Indii, pretože nepovstali pri štátnej hymne hranej na medzinárodnom filmovom festivale.

S odvolaním sa na políciu to dnes uviedla agentúra AP. Pondelkové zatknutie divákov nasleduje po tom, čo indický najvyšší súd koncom novembra rozhodol, že v každom kine v krajine musí byť pred premietaním filmu hraná indická hymna a diváci majú povinnosť pri jej tónoch stáť.

Všetkých 12 zadržaných ľudí sú občania Indie. Zatknutí boli pri dvoch rôznych incidentoch na filmovom festivale, oznámil policajný inšpektor mesta Tiruvanantapuram, ktoré je metropolou štátu Kerala. Zadržaní boli neskôr prepustení na kauciu.

Podľa dobrovoľníkov, ktorí pomáhali s organizáciou filmového festivalu v Kerale, spomínaných 12 ľudí odmietlo pri hymne povstať aj napriek opakovaným výzvam.

Jedným zo zadržaných bol Viníš Kumar, ktorý denníku Indian Express povedal, že v kine bola tlačenica o miesta. "Keby sme nesedeli na sedadlách, určite by sme o ne prišli," vyhlásil Kumar. Dodal, že pri hymne u predchádzajúcich filmov premietaných v ten istý deň na festivale stál.

Ďalších osem ľudí, ktorí nepovstali pri hymne v juhoindickom meste Chennai, zmlátili pravicoví nacionalisti, uviedla polícia.

Počet nacionalistických útokov v Indii podľa AP vzrástol od nástupu Indické ľudovej strany (BJP) premiéra Narendra Módího k moci v polovici roka 2014. BJP je hinduistická nacionalistická strana.