Rusko pobúril interný list šéfredaktora agentúry Reuters

Rusko pobúril interný list šéfredaktora agentúry Reuters Reprofoto Reuters

Ruské ministerstvo zahraničia dnes vyzvalo agentúru Reuters, aby vysvetlila svoje sťažnosti na podmienky novinárskej práce v Rusku.


Dôvodom žiadosti podľa ministerskej hovorkyne Márie Zacharovovej je utorkový list šéfredaktora Reuters Stephena Adlera, ktorý bol určený agentúrnemu personálu a zverejnený bol na webových stránkach Reuters. Adler sa v liste nevenuje priamo Rusku, ale zaoberá sa spôsobom informovania o novej americkej vláde prezidenta Donalda Trumpa a jej negatívnym vzťahom k novinárom.

Šéfredaktor píše, že agentúra si s nepriateľskými prejavmi voči novinárom poradí, pretože má skúsenosti z krajín, kde sú vystavení útokom. Medzi takými krajinami Adler menoval okrem Turecka, Iraku, Jemenu či Číny aj Rusko ako štát, "kde občas narážame na kombináciu cenzúry, právneho postihu, odopretie víz a dokonca hrozbu násilia".

Práve túto pasáž listu žiada Zacharovová podrobne vysvetliť. V Rusku sa podľa hovorkyne nič také nedeje, ministerstvo "nedelí novinárov na dobrých a zlých". Spravodajcovia agentúry Reuters sa vraj nikdy na nič nesťažovali.

Podľa denníka The Washington Post je do neba volajúce, že šéfredaktor veľkej tlačovej agentúry považuje za potrebné odporúčať novinárom pôsobiacim v USA používanie postupov, ktoré sú obvyklé medzi žurnalistami pracujúcimi v "represívnych režimoch".