Slovenskí tvorcovia filmov o Wintonovi prevzali Wallenbergovu cenu

Slovenskí tvorcovia filmov o Wintonovi prevzali Wallenbergovu cenu Foto: FB Pavel Schreiber

Tvorcovia filmov Všetci moji blízki či Nickyho rodina pripravujú o Wintonovi ďalší film.

Slovenský režisér Matej Mináč a producent Patrik Pašš v utorok na švédskom veľvyslanectve v Prahe prevzali Cenu Raoula Wallenberga za filmy, ktoré oživujú spomienku na počiny Nicholasa Wintona. Vďaka ich dielam, ktorá získali desiatky medzinárodných cien, sa verejnosť dozvedela o záchrane židovských detí z Československa organizovanej Wintonom na začiatku druhej svetovej vojny. Ocenenie Mináč a Pašš prevzali od švédskej veľvyslankyne Viktorie Liovej a od Jilla Blonskeho z Medzinárodnej nadácie Raoula Wallenberga.

"Vďaka patrí hlavne Nickymu za to, že nám umožnil s ním byť, robiť s ním rozhovory, že sme mohli zachytiť ľudskosť a charizmu, ktoré z neho vyžarovali," povedal Mináč pri slávnostnom akte.

O svoje spomienky na prvé stretnutie so svojím záchrancom sa s desiatkami prítomných podelila tiež Zuzana Marešová, jedno z Wintonových detí. "Nebola som v tej chvíli schopná povedať ani slovo. Nikdy som nestretla nikoho, kto by urobil toľko dobra," uviedla Marešová. Poďakovala tiež Mináčovi a Paššovi. "Keby ich nebolo, zrejme by sme Nicholasa nepoznali. Vy a vaše filmy ste ho urobili známym," podotkla.

Švédska veľvyslankyňa zdôraznila, že ako Winton, tak Wallenberg, po ktorom je cena pomenovaná, našli odvahu chrániť ostatných v čase, keď sa väčšina ľudí mlčky prizerala zločinom nacistov. Poukázala tiež na súvislosť so súčasnou utečeneckou vlnou. "Kto z nás by našiel odvahu organizovať transport pre deti dnešných utečencov, ktorý by ich vzal tam, kde znovu môžu byť deťmi," pýtala sa veľvyslankyňa.

Mináč má na konte filmy Všetci moji blízki (1999), Sila ľudskosti - Nicholas Winton (2002) a Nickyho rodina (2011), ktoré preslávili záchranu 669 prevažne židovských detí Nicholasom Wintonom na začiatku druhej svetovej vojny. Za filmy získal vyše 70 cien vrátane televízneho Oscara - International Emmy Award a Českého leva. Na dnešnej recepcii prezradil, že pracuje na ďalšom filme o Wintonovi. "Robíme ďalší film o Nicholasovi Wintonovi, sme z toho nadšení, mal by byť pripravený za tri roky," zmienil.

Cenu, ktorú Mináč a Pašš prevzali, udeľuje Medzinárodná nadácia Raoula Wallenberga nesúci meno švédskeho diplomata, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil tisíce maďarských Židov. Wallenberg v lete 1944 vystavil švédskej pasy pre 10.000 maďarských Židov a umožnil im tak utiecť pred transportmi do nemeckých koncentračných a vyhladzovacích táborov, a teda pred takmer istou smrťou.

Je známy aj ako osobnosť, ktorej skon je dodnes zahalený tajomstvom. Pravdepodobne bol popravený v ruskom väzení. Rusi ho možno považovali za amerického špióna. Oficiálnou verziou jeho úmrtia bol dlhé roky infarkt. Archívne dokumenty, ktoré by objasnili Wallenbergovu smrť, zatiaľ nie sú prístupné. Vlani švédske úrady Wallenberga formálne vyhlásili za mŕtveho.

Po druhej svetovej vojne sa Wallenberg stal nielen pre Švédov a Židov národným hrdinom a legendou. Okrem iného bol posmrtne ocenený titulom Spravodlivý medzi národmi.