Ruská televízia nebude vysielať Eurovíziu z Kyjeva, je za tým škandál okolo speváčky

Ruská televízia nebude vysielať Eurovíziu z Kyjeva, je za tým škandál okolo speváčky Foto: Eurovision/EBU

Ruská štátna televízia Pervyj kanal oznámila, že nebude vysielať tohtoročnú súťaž Eurovízie, ktorá bude o mesiac v Kyjeve.

 

 

Stalo sa tak potom, čo Ukrajina zakázala vstup do krajiny ruskej speváčke Juliu Samojlovovej kvôli návšteve anektovaného Krymu.
Európska vysielacia únia (EBU) tak podľa ruských médií príde minimálne o desať miliónov ruských divákov.

"Pervyj kanal dostal list Európskej vysielacej únie (EBU) s oznámením, že únia nie je schopná vyriešiť problém s účasťou Julie Samojlovovej na Eurovízie, s odvolaním sa na rozhodnutie ukrajinských špeciálnych služieb," uviedla televízia vo vyhlásení. "Za tejto situácie Pervyj kanal nepovažuje za možné vysielať Eurovíziu 2017," dodala s tým, že všetko zavinila "snaha Ukrajiny spolitizovať súťaž".

Po márnych snahách presvedčiť Ukrajinu, aby zrušila ruskej reprezentantke zákaz vstupu do krajiny, EBU navrhla, aby ruská televízia buď vymenila interpretku, alebo aby sa speváčka zúčastnila súťaže formou priameho prenosu z Moskvy. Obe varianty ale ruská televízia odmietla ako "úplne neprijateľné", pretože vystúpenie "na diaľku" by Rusko diskriminovalo a odporovalo by pravidlám súťaže. A nahradiť Samojlovovú inou speváčkou podľa televízie tiež nepripadalo do úvahy.

Internetový denník Gazeta.ru poznamenal, že televízii kvôli zrieknutiu sa súťaže nehrozia veľké finančné straty; Eurovízia je síce v Rusku veľmi populárna a má veľkú sledovanosť, ale ide o "jednorazovú akciu". Citeľnejšie vraj ruské rozhodnutie pocíti sama EBU, ktorá zarába na predaji prenosových práv a na hlasovanie divákov prostredníctvom krátkych textových správ.

Až po kyjevskej súťaži sa má podľa denníka rozhodnúť o tom, či EBU potrestá Ukrajinu za vylúčenie ruskej speváčky, prípadne aj Rusko za odmietnutie vysielať súťaž.

Po ruskej anexii Krymu v marci 2014 ukrajinské úrady dali na čiernu listinu viac než stovku ruských umelcov a kultúrnych činiteľov, ktorí anexiu ukrajinského polostrova podporili.

Postoj Kyjeva k ruskej speváčke vyvolal kritické komentáre hovorcu Kremľa aj hovorcu ruskej diplomacie. Nahralo to do kariet tiež odporcom Eurovízie v Rusku, podľa ktorých nejde o žiadne umenie, ale propagandu Západu a angličtiny.

"Je to hlúposť oboch strán," okomentoval aféru spevák kapely Mašina Vremena Andrej Makarevič. Rusi si podľa neho boli vedomí, že Ukrajinci nepustia Juliu do súťaže, ale úmyselne vyvolali konflikt. Ukrajina v tomto prípade mohla urobiť výnimku, ale neurobila to.

Slovensko už niekoľko rokov interprétov do súťaže neposiela. Česko bude v Kyjeve reprezentovať speváčka Martina Bárta.