V Mexiku uniesli a zavraždili riaditeľa televízie

V Mexiku uniesli a zavraždili riaditeľa televízie Foto: FB A.S.

V Mexiku sa tento rok stalo obeťou vraždy v súvislosti s výkonom svojho povolania už šesť novinárov.

V Mexiku našli telo novinára, ktorého viac ako pred mesiacom uniesli v štáte Michoacán západne od hlavného mesta. S odvolaním sa na políciu o tom informovala agentúra AFP.

"Analýza DNA nám umožnila potvrdiť, že tieto pozostatky patria Salvadorovi Adamemu," uviedol prokurátor José Martín Godoy. Adame bol novinárom, majiteľom a riaditeľom regionálnej mexickej televízie Canal 6TV. Neznámi páchatelia ho uniesli 18. mája. Obhorené telo polícia našla už 14. júna, až teraz sa však podarilo dokázať, že ide práve o uneseného novinára.

Adameho uniesli len tri dni potom, čo v Mexiku zavraždili uznávaného novinára píšuceho o obchode s drogami Javiera Valdeza. Neznámi páchatelia ho zastrelili za bieleho dňa v meste Culiacán, metropole štátu Sinaloa, ktorý je pôsobiskom obávaného rovnomenného kartelu.

Od roku 2000 podľa agentúry AFP zavraždili v Mexiku viac ako sto novinárov. Podľa organizácie Reportéri bez hraníc je Mexiko po Sýrii a Afganistane treťou najnebezpečnejšou krajinou pre výkon novinárskej profesie.