V Turecku zatkli režiséra filmu o Erdoganovi

V Turecku zatkli režiséra filmu o Erdoganovi Foto: Facebook Ali Avci

Avci natočil film o prezidentovi Recep Tayyip Erdoğanovi.

 

 

V Turecku vo štvrtok zatkli režiséra Aliho Avciho, za podozrenie zo spojenectva s duchovným, ktorému Ankara pripisuje zosnovania vlaňajšieho neúspešného puču.

Tento týždeň má byť do kín uvedený jeho nový film Prebudenie.

Z upútavky je zrejmé, že vo filme pučisti uspeli a Erdoganova rodina bola zavraždená. V poslednej scéne je vidieť Erdogana, ktorý má k spánku pritlačenú pištoľ.

Podľa tureckých médií bol spolu s Avcim zatknutý tiež muž podozrivý z toho, že mal k dispozícii komunikačnú aplikáciu, akú používajú ľudia z okruhu duchovného Fethullah Gülena.

Práve jemu a jeho stúpencom turecká vláda pripisuje zorganizovanie minuloročného puču. Gülen obvinenia popiera; žije v USA a Ankara márne usiluje o jeho vydanie.

Podľa tureckej agentúry Anadolu prišli policajti do Avciho domu, kde našli tiež druhého hľadaného muža. Pri domového prehliadke sa druhý muž snažil utiecť. Polícia potom oboch zadržala a predviedla na policajnú stanicu.

Odporúčame aj: V Hospodárskych novinách dnes vyšiel inzerát, ktorý oslavuje potlačenie puču v Turecku

V Turecku si tento týždeň pripomínajú prvé výročie neúspešného pokusu o zvrhnutie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Po neúspešnom pokuse o prevrat začali v krajine čistky. Vo väzení skončilo okolo 50 tisíc osôb a o prácu buď prišlo, alebo bolo suspendovaných 150 tisíc osôb. Čistky sa robia medzi štátnymi zamestnancami, učiteľmi, sudcami, vojakmi, policajtmi aj novinármi, desiatky slobodných médií bolo zrušených.