Na RTVS začína seriál o agentke, spoločníčke a exotickej tanečnici Mata Hari

Na RTVS začína seriál o agentke, spoločníčke a exotickej tanečnici Mata Hari Foto: Star Media

 

 

 

 

RTVS prinesie nový výpravný dvanásťdielny seriál o exotickej tanečnici, spoločníčke a špiónke. Mata Hari. „Seriál spája veľkolepé scény, výkony svetoznámych hereckých hviezd a verné kópie historických dobových kostýmov do napínavého deja.," píše RTVS v tlačovej správe.
Prvý diel odvysiela v utorok 19. septembra o 20:25 hodine.

Príbeh založený na reálnych skutočnostiach si vzala pod svoju taktovku trojica režisérov s medzinárodným zastúpením: Julius Berg (Francúzsko), Dennis Berry (USA) a Olga Riashyna (Rusko). Štáb ruskej produkčnej spoločnosti Star Media natáčal v Portugalsku a Rusku a veľké bojové scény sa nakrúcali na Ukrajine.

Matu Hari stvárnila francúzska herečka Vahina Giocante. Tvorcovia oslovili aj Gérarda Depardieu, Rutgera Hauera, Christophera Lamberta, Johna Malkovicha, Johna Corbetta a mnohých ďalších.

Seriál je ukážkou dobových scén aj oblečenia. Len samotná hlavná postava mala približne 70 rôznych na mieru ručne šitých do detailov prepracovaných kostýmov, ktoré verne napodobňujú kostýmy známe z fotografií a plagátov. Kostyméri detailne zreprodukovali aj dobové francúzske vojenské uniformy.
Herečku, ktorá stvárňuje Mata Hari, v mnohých scénach nahradili profesionálne tanečnice. Produkcia jednej epizódy stála približne 1 milión dolárov.

Kto bola Mata Hari?
Jej skutočné meno bolo Margaréta Gertrúda Zelleová. Ako dieťa veľmi skoro prišla o rodičov a vyrastala u príbuzných. Ako mladé dievča sa vydala za dôstojníka holandskej armády a odišla s ním na ostrovy Jáva a Sumatra. Jej manželstvo nedopadlo dobre, takže sa vrátila naspäť do Európy. Odchodom z manželstva prišla aj o právo opatrovať ich dcéru. V Európe začala pôsobiť ako exotická tanečnica a kurtizána. Snažila sa získať si priazeň mužov, ktorí mali vplyv a mohli jej pomôcť dostať dcéru naspäť do opatery. Časom sa usadila v Paríži, kde ju pozývali na exkluzívne večierky do luxusných víl a honosných panstiev, kde sa stretávala s francúzskou elitou. Mata Hari komunikovala v piatich jazykoch. Okrem svojej rodnej holandčiny, rozprávala nemecky, anglicky, francúzsky a po malajsky.

V časoch prvej svetovej vojny mala blízke kontakty na vysokopostavených vojenských dôstojníkov. Dostala preto ponuku pracovať v službách nemeckej rozviedky. Neskôr sa ukázalo, že v rovnakom čase prijala podobnú ponuku aj z francúzskej strany. Sú o tom rôzne dohady historikov a dodnes sa s istotou nepotvrdilo, či tomu tak skutočne bolo. V roku 1917 ju obvinili a uväznili za dvojitú špionáž a francúzska tajná služba ju ešte v tom istom roku popravila za zradu. Mala vtedy 41 rokov.