Fetiše televízie odhalia ako to bolo s hlásateľkami, správami či detskými hviezdmi

Fetiše televízie odhalia ako to bolo s hlásateľkami, správami či detskými hviezdmi Reprofoto RTVS

Na RTVS začína dokument Fetiše televízie – ktorý voľne nadväzuje na sériu dokumentov Fetiše socializmu.

 

 

Dokumentárny cyklus o fenoménoch Slovenskej televízie, ktorý pripravila RTVS, začína 8. júla večer a RTVS ho bude vysielať pravidelne každý piatok na Jednotke.

Prvý diel bude o fenoméne tzv. bratislavských pondelkov.

 

Za čias Československej televízie to vraj bol najhorší vysielací deň v týždni a na zaplátanie programu v ňom dostali priestor slovenskí televízni tvorcovia. Z inscenovania hlavne svetovej tvorby sa časom stal pojem, na ktorý dodnes spomínajú aj diváci v Čechách. Na svoje účinkovanie v nich si pospomínajú aj Jiří Bartoška, Zuzana Krónerová, Emil Hortváth ml., Maroš Kramár a mnohí iní.

Reprofo STV

Ďalšie diely budú venované detským televíznym hrdinom, spravodajstvu či hlásateľkám. „Usmievali sa na nás z obrazovky dlhé desaťročia, prihovárali sa nám každodenne rovno v našich obývačkách, boli krásne a šarmantné," píše RTVS.

Reprofoto STV

Televízne hlásateľky boli špecialitou Československej televízie. Niektoré z nich ostali obrazovke verné dodnes, iné z nej zmizli natrvalo. Čo robia dnes a ako spätne hodnotia svoju televíznu kariéru? Čo im ich práca dala a čo vzala? Čo televízne hlásateľky nahradilo - o tom bude ďalší diel.